Cijena zlata i dalje visoka, bakar najskuplji u dvije sedmice

Dodajte komentar

Cijena zlata je pala sa impresivnih 1,260.60 dolara po unci protekle sedmice, ali ne previše. U12,00 sati u petak, cijena je iznosila 1,230.75 dolara, dok je ranije tokom sedmice dotakla 1.237 dolara.

Prema Reutersu, žuti metal je i dalje ohrabren “previranjima na širim finansijskim tržištima”, koja su povećala apetit za zlato kao sigurno utočište za imovinu, kao i smanjenje očekivanja da će američke Federalne rezerve ove godine dodatno povećati kamatne stope.

Momentum je jak. [U četvrtak] cijena zlata išla je gore čak i kada je dolar bio jači, tako da su za mene to signali da su uglavnom politike centralnih banaka u pogonu”, rekao je Georgette Boele, analitičar ABN AMRO Bank. U međuvremenu, Simon Weeks, šef plemenitih metala u banci Bank of Nova Scotia, rekao je da “sigurno utočište definitivno ponovo ulazi u igru.”

Cijena srebra je u velikoj mjeri pratila cijenu zlata ove sedmice. Iako je bijeli metal pao sa visokih 15,88 $ po unci prošle nedjelje, ostao je iznad 15 dolara, krećući se između 15,16 i 15,48 dolara.

Među baznim metalima, bakar je dostigao svoju najvišu tačku u dvije sedmice u petak, a isto se dogodilo sa cijenama nikla i cinka. Ti dobici rezultat su “svjetlije perspektive za kinesku potražnju i zabrinutosti zbog mogućnosti da se nazire nestašica.”

Sve u svemu, tromjesečni LME bakar je dostigao cijenu od 4,631.50 dolara po toni u petak, najviši nivo od 9. februara, prije nego što potonuo na 4.621 dolar. Na sedmičnom nivou, metal je dobio na vrijednosti 3 posto i cijena mu je znatno bolja nego sredinom januara kada je bila na 6,5-godišnjem najnižem nivou.

Konačno, cijene nafte skočile su nevjerovatnih 7 posto u srijedu nakon što je Iran saopćio da podržava potez Rusije i Saudijske Arabije da zaustave prezasićenost tržišta zamrzavanjem proizvodnje, ali nisu ostale na snazi u petak. Reuters navodi da je u 11:51 sati u petak, američka sirova nafta pala 1,17 $, ili 3,8 posto, na 29,60 $ po barelu. U međuvremenu, brent sirova nafta pala je 1,28 $, ili 3,7 posto, na 33 dolara.

Dobici goriva su ranije ove sedmice ublaženi “nastavkom brige za prezasićeno tržište nakon registrovanih rekordnih zaliha sirove u Sjedinjenim Američkim Državama.” Analitičari su saglasni da će američke zalihe porasti na leđima sezonskih proljetnih radova na održavanju rafinerija.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *