Moguć kolaps Sjeverne Koreje

Dodajte komentar

Južnokorejska predsjednica Park Geun Hje upozorila je danas da bi Sjeverna Koreja mogla da doživi kolaps ako ne odustane od programa razvoja nuklearne bombe.Ona je u obraćanju u parlamentu, koje je prenosila televizija, branila odluku da zatvori industrijski park u Sjevernoj Koreji kojim su zajedno upravljale dvije susjedne zemlje. Parkova je rekla da će Južna Koreja preduzeti “još snažnije i efikasnije” mjere da bi Pjongjang shvatio da će njegove nuklearne ambicije rezultovati samo ubrzavanjem “kolapsa sjevernokorejskog režima”.

Seul je zatvorio industrijski park kao odgovor na sjevernokorejski test rakete dugog dometa. Južna Koreja i SAD smatraju da je to bio test tehnologije za balističke projektile.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca izvršila i nuklearnu probu. Parkova tvrdi da je Pjongjang preusmjerio novac namijenjen radnicima industrijskog parka na račune sjevernokorejskog rukovodstva.

Novac za plate osigurala je Vlada u Seulu. Ona je podsjetila da je Južna Koreja od sredine devedesetih poslala pomoć od preko tri milijarde dolara sjevernom susjedu, prenio je AP.

Parkova je zatražila podršku za svoju administraciju u preduzimanju oštrih mjera prema Sjevernoj Koreji.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *