Arapi do utorka preuzimaju Duvanski

Dodajte komentar
Sa ranijeg skupa radnika

Ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom između Vlade i predstavnika kompanije BMJ industris FZ LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biće potpisan pčetkom naredne sedmice, najdalje u utorak, potvrđeno je „Danu” nezvanično iz više izvora.

Na drugoj strani, radnici, njih 75 koji su se našli na siisku stalno zaposlenih, koje potencijalni investitor u NDKP-u planira da preuzme u periodu od godinu, odnosno za vrijeme dok bude trajala gradnja nove fabrike na placu koji se nalazi na Tuškom putu, a koji predstavlja ulog Glavnog grada u NDKP-u, imaju rok da se izjasne do ponedjeljka da li prihvataju ponudu. Ukoliko nekom od radnika sa spiska ne odgovaraju uslovi koje nudi potencijalni investitor, oni imaju mogućnost da se prijave za dobrovoljni odlazak iz preduzeća.

Nakon potpisivanja ugovora o preuzimanju NDKP-a, a likvidacije Duvanskog kombinata u stečaju, radnici koji će nastaviti da rade u fabrici u narednih godinu dobiće rješenja o otkazu i biće prijavljeni na biro rada, gdje će najveći broj radnika na nastavak radnog angažmana čekati između dva i tri mjeseca, odnosno dok se završi remont mašina, a manji broj će biti angažovan i na remontovanju.

Na jučerašnjem zboru radnika po riječima predsjednice Novog sindikata DKP-a Snežane Vidaković zaposlenima je predočen zapisnik sa sastanka koji je dan ranije održan u Ministarstvu poljoprivrede.

Suština je da su radnici istakli da neće da napuštaju fabriku niti da uzimaju rješenja o prestanku radnog odnosa dok im se ne izmire svi porezi i doprinosi koji im se duguju do momenta zaključenja radnih knjižica. Dobra stvar je u tome što je stečajni upravnik DKP-a Veselin Raičević istakao da on ima namjeru da isplati sve zarade, odnosno oktobarsku platu na nivou minimalne zarade i da će da uplati sve doprinose, što je istakao i kao prepreku kod prijavljivanja radnika na biro rada, ukoliko to ne bi bilo izmireno.

– Što se tiče spiska radnika, koje potencijalni investitor planira da preuzme, onima koji su se našli na tom spisku još jednom je predočeno da će biti upućeni na biro rada, kao i da predlog ugovora ne nudi neko konkretno organičenje boravka na birou i u skladu sa tim tražili smo izvjesne garancije od izvršnog direktora Slavoljuba Vukašinovića, odnosno da on da pismenu garanciju za svakog pojedinačno da će upravo ti radnici koji su se našli na spisku biti pozvani, odnosno radno angažovani u periodu od godinu – rekla je Vidaković „Danu”.

Ona je naglasila i da je na zboru radnika konstatovano i da zaposleni neće uzeti radne knjižice, niti će izaći iz fabrike sve dok svim radnicima ne budu uručeni sporazumi kojim se konstatuje visina otpremnine za svakog pojedinačno, sa datumom isplate otpremine.

– Problem je što te sporazume trenutno nema ko da potpiše u DKP-u u postupku likvidacije, a na sastanku u ministarstvu smo insistirali na tome da se ovlasti lice koje će da potpiše te sporazume, s obzirom da je stečajni upravnik kazao da nema nadležnosti za to. To pitanje je postavljeno i to je bila i naša primjedba na zapisnik na sastanku u ministarstvu zato što nije ovlašćeno lice za potpisivanje tog sporazuma, rekla je ona.

Po riječima Vidaković, radnici se neće izjašnjavati ni da li će ostati u fabrici, ili će je napustiti sve dok ne vide da li će Vukašinović, kojem je potencijalni investitor ponudio mjesto izvršnog direktora u Novom duvanskom, pismeno da im garantuje angažman, a taj zahtjev mu je već upućen.

Za otpremnine 1,7 miliona

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila predlog za dopunu zaključaka sa sjednice koja je održana 2. februara, a kojima se zadužuje Ministarstvo finansija da preusmjeri sredstva u iznosu od 1,7 miliona eura sa tekuće budžetske rezerve za isplatu otpremnina za tehnološke viškove u Duvanskom kombinatu u stečaju, po spiskovima koje je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede. Ta sredstva, kako je navedeno u obrazloženju predloga, namijenjena su za isplatu otpremnina radnicima koji su napustili kompaniju, kao i za one koji će se naći na spisku za napuštanje, a koji imaju pravo na otpremnine.

Ulažu 12 miliona prve godine

Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti po redu tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata i ponudila ulaganja od 20 miliona eura, od čega će, kako su ranije najavili, u prvoj godini uložiti 12 miliona.

Potencijalni investitor pristao je da na lokaciji na Tuškom putu, na placu koji je ulog Glavnog grada u Novom duvanskom, gradi novu fabriku, a gradnja, prema najavama, ne bi trebalo da traje duže od godinu. U tom perodu proizvodnja će se odvijati u postojećim kapacitetima Duvanskog kombinata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *