Ilustracija

Vjetar treći najveći izvor energije u Evropi

Energija vjetra je u 2015. godini u Evropskoj uniji sa 142 gigavata bila treći najvažniji izvor energije, nakon gasa i uglja. Čak 11,4 posto od ukupne potrošnje energije u svih 28 zemalja članica EU pokriveno je vjetroelektranama. Gas(21,1%) i ugalj (17,5%) pokrivaju gotovo 40 posto energetskih potreba.

Širom Evrope je uloženo rekordnih 26,4 milijardi eura u 2015. godini u energiju vjetra, što je 40 posto više nego godinu dana ranije. Gotovo polovina ulaganja odnosi se na Njemačku.

Imali smo u 2015 snažnu ekspanziju u Njemačkoj“, rekao je predsjednik Evropske asocijacije Giles Dickson.
Rast , međutim, nije bio ravnomjeran u geografskom smislu. Investitori su ustuknuli pred nejasnim energetskim politikama i nejasnim propisima.

Širom Evrope donošenje pravih odluka mukotrpno su razrađivali pioniri obnovljive energije, upozorio je u utorak direktor IG Winda Stefan Moidl u Beču.

“Za Austriju, potrebno je brzo prilagođavanja zakona zelenoj električnoj energiji inače će širenje obnovljivih izvora doživjeti krah”, naveo je Moidl.

Najveći kapacitet vjetroelektrana u EU u 2015. godini imala je Njemačka sa 45 GW, a slijede Španija sa 23 gigavata, Velika Britanija (13,6 gigavata) i Francuske (10,4 gigavata).

Seebiz

Check Also

Vlada predviđa djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9 odsto 2021. godine

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva finansija utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *