Kinezi kupuju berzu u Čikagu

Kineska investiciona kompanija postigla je dogovor o kupovini berze u Čikagu, koja je osnovana prije više od 130 godina, prenio je Bloomberg.

Kompanija Chongqing Casin Enterprise Group potpisala je ugovor o kupovini berze čime će dobiti pristup tržištu hartija od vrijednosti vrijednom 22 hiljade milijardi dolara.

Berza u Čikagu stara 134 godine biće prva američka berza u vlasništvu kineske kompanije. Ta berza pokriva oko 0,5 odsto berzanskih transakcija u SAD. Propisi u SAD nalažu da se kupoprodaja usmjeri na berzu koja u tom trenutku nudi najbolje cijene akcija.

Medju manjinskim vlasnicima Čikaške berze su E*Trade Financial Corp, Bank of America Corp, Goldman Sachs Group Inc i JP Morgan Chase, a očekuje se da će i manjinski vlasnici prodati svoj udio, rekao je direktor te berze Džon Kerin.

Finansijski detalji prodaje Čikaške berze nisu objavljeni, a dogovor tek treba da odobre američki regulatori.

Bloomberg navodi da ova kupovina postavlja mnoga pitanja među kojima je i zašto malo poznati investiciona kompanija sa jugozapada Kine, bez poznatih veza sa trgovinom hartijama od vrednosti, želi da kupi jednu od najmanjih američkih berzi.

Bizlife

Check Also

Početak škole uz poklon popust NLB Banke na online kupovinu NLB Visa karticama

Za spreman početak školske godine, NLB Banka će za svaku kupovinu NLB Visa karticama, na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *