Yahoo se prodaje, kompanija gotovo bezvrijedna

Internet gigant Yahoo zvanično je na prodaji, a kako stvari trenutno stoje, nekada značajan igrač u online servisima mogao bi otići za sitan novac.

U utorak poslijepodne Yahoo je obznanio da će prići „alternativnim strateškim reješenjima“ nakon što je njihov udio u kineskom online gigantu Alibabi naizgled propao krajem 2015. godine. Alternativno rješenje je u ovom slučaju prodaja.

Yahoo je u svijetu, a posebno SAD-u, poznat po svom email servisu, te popularnim medijskim kanalima kao što su Yahoo Sports i Yahoo Finance. Ipak, izgleda da i pored toga cijela kompanija vrijedi gotovo ništa.

Najvrijedniji dijelovi kompanije zapravo se nalaze u ulozima u Alibabi i japanskom Yahoou. Kada je prošlog mjeseca izračunata vrijednost dionica Yahooa u Alibabi došlo se do broja 29,8 milijardi eura, dok je japanski udio firme vrijedan 7,9 milijardi eura. Pored toga, postoji nekoliko milijardi u gotovini i jedna milijarda eura duga.

Cjelokupna vrijednost Yahooa bi prema tome trebala iznositi 42,7 milijardi eura.

Ipak, vrijednost dionica Yahooa je 30,9 milijardi eura – skoro 12 milijardi eura manje. Uzme li se u obzir da će prilikom eventualne prodaje dijelovi u japanskom Yahoou i Alibabi biti teško oporezovani, to znači da bi vrijednost Yahooa bila u negativnom spektru, a stvari postaju ozbiljnije jer vrijednost dionica kontinuirano pada.

Drugim riječima, Yahoo će morati platiti drugoj kompaniji da bi ih ova preuzela, a to je malo vjerovatno.

Optimistične analize govore kako Yahoo trenutno vrijedi između 1,5 i 3,6 milijardi eura, što je opet daleko od gore spomenutih 42,7 milijardi.

Biznis.ba

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.