Yahoo se prodaje, kompanija gotovo bezvrijedna

Internet gigant Yahoo zvanično je na prodaji, a kako stvari trenutno stoje, nekada značajan igrač u online servisima mogao bi otići za sitan novac.

U utorak poslijepodne Yahoo je obznanio da će prići „alternativnim strateškim reješenjima“ nakon što je njihov udio u kineskom online gigantu Alibabi naizgled propao krajem 2015. godine. Alternativno rješenje je u ovom slučaju prodaja.

Yahoo je u svijetu, a posebno SAD-u, poznat po svom email servisu, te popularnim medijskim kanalima kao što su Yahoo Sports i Yahoo Finance. Ipak, izgleda da i pored toga cijela kompanija vrijedi gotovo ništa.

Najvrijedniji dijelovi kompanije zapravo se nalaze u ulozima u Alibabi i japanskom Yahoou. Kada je prošlog mjeseca izračunata vrijednost dionica Yahooa u Alibabi došlo se do broja 29,8 milijardi eura, dok je japanski udio firme vrijedan 7,9 milijardi eura. Pored toga, postoji nekoliko milijardi u gotovini i jedna milijarda eura duga.

Cjelokupna vrijednost Yahooa bi prema tome trebala iznositi 42,7 milijardi eura.

Ipak, vrijednost dionica Yahooa je 30,9 milijardi eura – skoro 12 milijardi eura manje. Uzme li se u obzir da će prilikom eventualne prodaje dijelovi u japanskom Yahoou i Alibabi biti teško oporezovani, to znači da bi vrijednost Yahooa bila u negativnom spektru, a stvari postaju ozbiljnije jer vrijednost dionica kontinuirano pada.

Drugim riječima, Yahoo će morati platiti drugoj kompaniji da bi ih ova preuzela, a to je malo vjerovatno.

Optimistične analize govore kako Yahoo trenutno vrijedi između 1,5 i 3,6 milijardi eura, što je opet daleko od gore spomenutih 42,7 milijardi.

Biznis.ba

Check Also

Dobre navike koje vode do značajnih ušteda

„Ne mogu sada da mijenjam stil života“, „Toliko brige oko sitnica stvara mi pritisak“, „Sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *