Kreditni rejting Hrvatske i dalje negativan

Dodajte komentar
zagreb

Bonitetna agencija Fič potvrdila je kreditni rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na “BB” i za zaduživanje u domaćoj valuti na “BB+“, uz negativne izglede u pogledu poboljšanja, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici te američke kompanije.

Fič je u saopštenju ukazao na nagomilavanje visokog hrvatskoj javnog i inostranog duga, veliki fiskalni deficit i slab rast u odnosu na prilično povoljne strukturne pokazatelje.

Dug opšte države je, prema procjenama, porastao na 89 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je znatno iznad 43,6% procenata koliko iznosi “BB” median (srednja vrijednost), navodi njujorška agencija i predviđa da će on u 2017. godini dostići 92,4 odsto.

Bruto i neto inostrani dug Hrvatske dostigli su procijenjenih 110, odnosno 55,3 odsto BDP-a, respektivno, u prošloj godini, dodaje se u saopštenju Fiča.

Ipak, strukturni pokazatelji, uključujući dohodak po glavi stanovnika, razvoj ljudskih resursa i indikatore upravljanja, znatno su iznad predviđenog prosjeka.

Fič navodi da je u januaru vlast u Hrvatskoj preuzela koaliciona Vlada desnog centra koju čine HDZ i proreformska stranka Most i napominje da je nova izvršna vlast kao glavni cilj postavila smanjenje javnog duga i sprovođenje reformi kako bi se uklonile mnoge strukturne prepreke za rast, koje je identifikovala Evropska komisija.

Ali, u izvještaju se dodaje da postoje sumnje u sposobnost vlade u Zagrebu da ostvari te ciljeve, da je pod znakom pitanja i jedinstvo te koalicije, kao i da novi “tehnokratski premijer Tihomir Orešković nema iskustva u hrvatskoj politici”.

Fič očekuje da će hrvatska privreda ove godine porasti za 1,4 odsto, a 2017. godine za 1,8 procenata.

Smatra da turizam treba da ostane važan pokretač rasta, čemu na ruku idu pojačani politički i bezbjednosni rizici na mnogim konkurentskim tržištima.

Međutim, visok nivo duga preduzeća, od preko 100 procenata BDP-a, sprečava oporavak rasta investicija i koči preraspodjelu sredstava u produktivnije grane privrede, ocjenjuje Fič.  Nezavisne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *