Dojče banka potvrdila gubitak 6,8 milijardi eura u 2015.

Dodajte komentar

Dojče banka je potvrdila danas da je ostvarila neto gubitak od 6,8 milijardi eura u 2015. godini, zbog visokih troškova restrukturiranja, rezervisanja za rizične plasmane i nižih prihoda.

Gubitak je samo u četvrtom kvartalu iznosio 2,1 milijardi eura (2,3 milijarde dolara), saopštila je Dojče banka, koja je većinu svojih finansijskih rezultata već objelodanila prošle sedmice, prenosi agencija AFP.

Banka je trenutno zaglibljena u sudskim sporovima, budući da je protiv nje podnijeto oko 6.000 tužbi, a u maju prošle godine je kažnjena sa rekordnih 2,5 milijardi dolara zbog svoje upletenosti u namještanje kamatnih stopa, navodi britanska agencija.

Vodeći njemački kreditor je suočen i sa istragom švajcarskih vlasti zbog sumnje da je dogovarao cijene na tržištu plemenitih metala, a američki istražitelji ispituju i poslovanje ogranka Dojče banke u Moskvi zbog sumnje u moguću umješanost u pranje novca.

Novi generalni direktor te finansijske grupacije, Džon Krajan, obećao je široku akciju u pogledu promjena poslovne kulture banke, ali su investitori zabrinuti da će parnični troškovi dalje pogoršati profitabilnost u godinama koje dolaze.

Uprkos visokim troškovima restrukturiranja, Krajan je obećao da će nastaviti putem koji je zacrtao.

„Znamo da period restrukturiranja može biti težak. Međutim, uvjeren sam da daljim sprovođenjem naše strategije na disciplinovan način, možemo transformirati Dojče banku u jaču i efikasniju instituciju, koja će postizati bolje rezultate“, naveo je on u saopštenju, koje prenosi Rojters.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *