Mjesta koja je “Google Earth” uklonio: Šta se krije iza “zamućenih” mjesta na karti?

Dodajte komentar

Google Earth se hvali da uz njegovu pomoć imamo svijet na dlanu, ali ipak postoje određeni dijelovi planete koji nisu vidljivi na čuvenoj aplikaciji.

Kako tvrde neki zagovornici teorija zavjere određeni dijelovi svijeta su zamagljeni, jer se kriju gradovi i mjesta na kojima se izvode istraživanja na vanzemaljcima, a ta mjesta su uglavnom mutna u pikselima ili potpuno izbrisana sa karte “Google Earth“. Portal “news.com“ sastavio je listu područja koja su “nestala“ sa mape.

HAARAp (granica Vašingtona i Oregon)

Ovaj kontroverzni objekat zavoren je 2014. godine, a u kojem su se sprovodila istraživanja u vezi sa jonosferom. Neki teoretičari zavjere smatraju da HAARAP kontroliše vrijeme, a lider Venecuele Hugo Čavez izjavio je kako je upravo na ovom mjestu izazvan potres na Haitiju.

Tajni grad u Rusiji

U sibirskoj tundri nalazi se područje koje je zamagljeno u rezultatima pretrage i da još niko ne zna zbog čega. Najbliži grad je Egvekinot. U Rusiji je 1986. bilo na desetine zatvorenih gradova u kojima je živjelo više miliona ljudi. Gradovi su imali brojeve uz imena u kojima su živjeli inženjeri za nuklearnu energiju.

Zatvor “Portlaoise“, Irska

U pitanju je zatvor u kojem su smješteni najopasniji kriminalci. Na “Google Earth“ karti nije zamagljen, ali ako se bolje pogleda, boje se ne podudaraju sa okolnim područjem.

Farski otoci, Danska

Ovaj arhipelag je formalni dio Danske, iako ima autonomnu vlast, a sastoji se od 18 ostrva vulkanskog porijekla. Na karti dio ostrva nedostaje, a među njima je i vojna baza iz Drugog svjetskog rata na otoku Vagar. Niko ne zna zašto je dio otoka na kojem živi 50.000 stanovnika u pikselima. Kao jedan od razloga se navodi ribolov.

Rafinerija “Szazhalombatta“ u Mađarskoj

Rafinerija nafte tražila je od Gugla da je oboji u zelenu boju, a njeni objekti su uklonjeni i sa satelitskih snimaka, što nikome nije jasno.

Kangtega u Nepalu

Ovo je najviši vrh Himalaja na područuju Nepala, a na “Google Earth“ mapi je zatamnjen.

Vazdušna baza “Volkel“ u Holandiji

Bivši holandski premijer Rud Lubers tvrdio je da se na ovoj lokaciji nalaze 22 američke nuklearne bombe, među kojima je i termonuklearna bomba B61 koja je navodno četiri puta jača od onih koje su bačene na Hirošimu. Ovo mjesto je takođe zatamnjeno.

Dnevnik.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *