Rad na prvom bloku Termoelektrane koštaće 64,5 miliona

Dodajte komentar

Revitalizacija Termoelektrane Pljevlja, odnosno smanjenje emisije gasova, koštaće 64,5 miliona eura, pokazuju podaci iz akcionog nlana za realizaciju strategije razvoja energetike do 2030. godine. U ovoj godini će se za revitalizaciju potrošiti 16 miliona, u narednoj godini 47,5 miliona, a u 2020. još milion eura.Pola miliona eura u ovoj godini će koštati izrada studija, projekata, tendera i izbor konsultanta, a 15,5 miliona ugradnja uređaja za smanjenje emisija. Za ugradnju uređaja u 2017. godini će se potrošiti 44 miliona, a za rekonstrukciju rashladnog tornja 3,5 miliona. Revitalizaciju prvog bloka, prema strategiji, treba da finansiraju Elektroprivreda i Termoelektrana.

Revitalizacijom TE Pljevlja povećava se instalirana snaga termoelektrane sa 218,5 megavata (MV) na 225 MV i prosječna proizvodnja sa 1,150 gigavat-sati (GvH) godišnje na 1,179 GVh godišnje. Primjena direktive 2001/80 EC, koja govori o ograničavanju emisija nekih polutanata (S02, NOh i čestica prašine) u Crnoj Gori, kao i u ostalim članicama Energetske zajednice, treba početi najkasnije do 31. decembra 2017. godine. Prema toj direktivi sve elektrane koje spadaju u grupu takozvanih postojećih elektrana, koje su dobile građevinsku dozvolu ili dozvolu za rad prije 1. jula 1992. godine, u neriodu od 1. januara 2018. godine do 31. decembra 2023. godine mogu raditi ukupno 20.000 sati. Poslije 1. januara 2024. te elektrane više ne mogu raditi ako ne udovoljavaju kriterijumu ograničenja emisija navedenih polutanata. Ta ograničenja mogu biti zadovoljena samo ugradnjom potrebnih uređaja piše u strategiji usvojenoj na poslednjoj sjednici Vlade.

Revitalizacija podrazumijeva rad na rekonstrukciji rashladnog tornja, rekultivaciju deponijeMaljevac, a u planu je i ugradnja NSOh sistema, kako bi se udovoljilo zahtjevima direktive 2001/80 EC, odnosno direktive 2010/75/ EU.

Ovaj projekat će imati pozitivni uticaj na životnu sredinu jer će rezultirati smanjenjem emisija. Emisija NOh će biti niža od maksimalno dozvoljene. Smanjenjem emisija otvoriće se mogućnosti za neke dodatne privredne aktivnosti. Posledice na zdravlje ljudi u okolini će se takođe ublažiti ovim projekgom. Posebni socijalni uticaj revitalizacije TE Pljevalja ne postoji. Ne može se očekivati nikakvo novo zapošljavanje na račun toga, osim za vrijeme izvođenja radova pojasnili su iz Ministarstva ekonomije, koje je pripremalo akcioni plan za realizaciju strategije.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *