Iz Kine stiglo još inženjera, uskoro počinju i glavni radovi na autoputu

Dodajte komentar

Intenzivniji radovi na prvoj dionici auto-puta vrlo brzo će početi, saznaju Vikend novine iz više izvora bliskih kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi prvu dionicu.

Radovi će početi na najzahtjevnijim građevinskim objektima, odnosno mostu Moračica i tunelu Vjeternik.

Kako sada stvari stoje, plan je da se prvo završi najteži dio posla, odnosno da se izgradi most Moračica i probije tunel Vjeternik.

Uporedo sa pomenutim radovima, počeće i glavni građevinski radovi na ostalim djelovima prve dionice od Uvača do Mateševa.

U prilog ovome ide i informacija da je iz Kine nedavno u Crnu Goru došlo još inženjera i projektanata kompanije CRBC, koji će kolegama koji su već u našoj državi pomoći u realizaciji ovog projekta. Takođe, očekuje se i dolazak novih mašina, pored onih koje su sredinom prošle godine dopremljene u Crnu Goru, čija vrijednost premašuje 50 miliona eura.

Kineska kompanija CRBC dobila je od Ministarstva saobraćaja saglasnost za radove na predusjecima tunela Mrke, Vjeternik i Kosman, što je potvrdio i ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović.

Izgradnja prve dionice izazovna je i zahtjevna kako u projektantskom, tako i u građevinskom smislu. Most Moračica, dužine skoro kilometar, biće jedan od najzahtjevnijih objekata na trasi auto-puta, čiji će noseći stubovi biti visine i do 180 metara, a samim tim i najviši na Balkanu.

Impozantni objekti na trasi definitivno će biti primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu, a i šire.

Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 kilometar, koliko je duga dionica, nadmorska visina varira od 63 metra do preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na ovoj dionici auto-puta je 100 km/h, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 minuta na svega 25 minuta.

Radovi su zvanično počeli 11. maja 2015. godine i moraju biti gotovi do 11. maja 2019.

Ne želim da govorim o tome da li izvođenje radova kasni ili ne, već o tome da treba da se završe 11. maja 2019. Bio bih zadovoljniji da su kvalitet i brzina rada na projektnoj dokumentaciji brži, ali ćemo vidjeti i procjenjivati kašnjenje kada to budemo mogli da procijenimo na pravi način”,  rekao je krajem decembra VN ministar Brajović.

Od 11. maja, kada su počeli radovi na auto-putu, do sada, CRBC je osim na projektovanju, to jest izradi Glavnog projekta, izvodio sljedeće: radove na pristupnim putevima, izgradnju kampova za radnike sa svom pratećom infrastrukturom, laboratorija, drobilica, betonskih baza, radionica, platformi za kompresore, skladišta za eksplozive, armiračnice, radove na čišćenju trase, privremenom napajanju, iskope predusjeka portala tunela Kosman, Vjeternik, Mrke.

Kada je u pitanju frekventnost, prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama procijenjuje se od 5.100 do 8.300 vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20.000 vozila.

Za obezbjeđenje zatvorenog sistema naplate putarine predviđena su dva čeona naplatna mjesta na auto-putu i to poslije tunela Sozina (postojeća naplata u Gluhom dolu), te u Boljarima.

Osim ovih, predviđene su i bočne ulivno-izlivne naplatne stanice (BNS) na svim denivelisanim raskrsnicama.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *