Telekom i m:tel operatori Univerzalnog servisa

Dodajte komentar

Usluge Univerzalnog servisa u oblasti elektronskih komunikacija će od ponedjeljka pružati Crnogorski Telekom i m:tel.

Iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku EKIP je saopšteno da su nakon sprovedenog javnog konkursa Crnogorski Telekom i m:tel odredili za nove operatore Univerzalnog servisa, koji će zamjeniti dosadašnje Telenor i Teleinfo.

Crnogorski Telekom je određen za operatora Univerzalnog servisa koji će obezbjeđivati pristup javnoj elektronskoj komunikacionoj mreži, pružati usluge telefonskih poziva i pristupa internetu“, navodi se u saopštenju EKIP-a.

m:tel je, kako su dodali, određen za operatora Univerzalnog servisa koji će pružati usluge univerzalne službe za davanje informacija o telefonskim brojevima i univerzalnog telefonskog imenika.

Crnogorski Telekom i m:tel treba da obezbijede geografsku i ekonomsku dostupnost usluga Univerzalnog servisa. EKIP je u postupku javnog konkursa izabrala najpovoljnije ponude i na taj način su obezbjeđeni vrlo povoljni uslovi za korišćenje usluga Univerzalnog servisa“, dodaje se u saopštenju.

Univerzalni servis je skup osnovnih elektronskih komunikacionih usluga propisanog kvaliteta koje su na teritoriji Crne Gore dostupne svim krajnjim korisnicima po pristupačnim cijenama, bez obzira na njihov geografski položaj.

Usluge Univerzalnog servisa se pružaju na tehnološki neutralnoj osnovi, primjenom načela objektivnosti, transparentnosti, srazmjernosti i nediskriminatornosti i uz što manje narušavanje konkurencije na tržištu.

Operator Univerzalnog servisa, kako je objašnjeno iz EKIP-a, dužan je da realizuje svaki opravdan zahtjev za priključak Univerzalnog servisa.

Opravdan zahtjev podrazumijeva traženje priključka na lokaciji prebivališta ili lokaciji obavljanja poslovne djelatnosti, ako korisnik ne može kod drugog operatora koristiti elektronske komunikacione usluge pod uslovima koji su uporedivi sa uslugama Univerzalnog servisa.

Iz EKIP-a su kazali da će Crnogorski Telekom i m:tel usluge Univerzalnog servisa pružati po znatno povoljnijim uslovima od dosadašnjih.

Cijena priključka na fiksnoj lokaciji za Univerzalni servis će iznositi 8,04 eura umjesto sadašnih 20,34 eura. Cijena mjesečne pretplate biće 3,99 eura umjesto sadašnjih 6,05 eura. U tu cijenu je uključeno 120 minuta poziva prema fiksnim mrežama u Crnoj Gori, deset minuta poziva prema mobilnim mrežama u Crnoj Gori i 15 minuta poziva prema inostranstvu“, rekli su iz EKIP-a.

Cijena minuta poziva prema fiksnim mrežama u Crnoj Gori će iznositi 1,5 centi, umjesto sadašnjih šest centi.

Cijena minuta poziva prema mobilnoj mreži Crnogorskog Telekoma će biti 1,5 centi umjesto sadašnjih šest centi, a prema drugim mobilnim mrežama u Crnoj Gori 8,6 centi umjesto sadašnja 23 centa“, kazali su iz EKIP-a.

Cijena za jedan megabajt MB prenešenih podataka biće 0,5 centi, umjesto sadašnjih 1,5 centi.

Cijene po kojima će Crnogorski Telekom pružati usluge iz opsega Univerzalnog servisa su niže od cijena u standardnoj ponudi tog operatora.

Crnogorski Telekom će socijalno ugroženim i osobama sa invaliditetom usluge Univerzalnog servisa pružati po još povoljnijim uslovima od navedenih“, kazali su iz EKIP-a.

Osobe sa invaliditetom i socijalno ugrožene osobe neće plaćati priključak i mjesečnu pretplatu za Univerzalni servis.

Pored te povoljnosti, kako je saopšteno, osobe sa invaliditetom i socijalno ugrožene osobe, dobijaju besplatno 120 minuta poziva prema fiksnim mrežama u Crnoj Gori, deset minuta prema mobilnim mrežama u Crnoj Gori, 15 minuta poziva prema inostranstvu i dva gigabajta GB prenešenih podataka.

Nakon potrošenog saobraćaja koji se ne naplaćuje popust na cijenu telefonskih poziva i cijenu prenešenih podataka za osobe sa invaliditetom je 50 odsto, a za socijalno ugrožene osobe 33 odsto u odnosu na navedene cijene usluga Univerzalnog servisa“, dodaje se u saopštenju.

Iz EKIP-a su naveli da će, u cilju promocije Univerzalnog servisa, regulator snositi troškove cijene priključka za nove korisnike Univerzalnog servisa.

Cijena poziva prema Univerzalnoj službi informacija (1180) će, umjesto sadašnjih 20,5 centi po pozivu, od ponedjeljka biti 9,5 centi.

“Ponudom M:tela je predviđeno da cijena štampanog Univerzalnog imenika bude 2,38 eura, a da on za socijalno ugrožene i osobe sa invaliditetom bude besplatan”, naveli su iz EKIP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *