Sedam država EU stavilo Šengen van snage

Dodajte komentar

Austrija je odlučila da do februara nastavi granične kontrole, koje je ponovo uspostavila od septembra prošle godine, prije svega prema Sloveniji, o čemu je obavijestila i Evropsku komisiju, koja je saopštila daje sedam država Unije stavilo van snage Šengenski sporazum.

Austrijski kancelar Verner Fajman najavio je u intervjuu bečkom dnevniku ,,Esterajh“ da će biti pooštrene kontrole na granicama kako bi se spriječio ulazak migranata koji ne mogu da dobiju azil u toj zemlji. Austrija je EK obavijestila da nastavlja kontrole na svojim granicama, prije svega ka Sloveniji, gdje i dalje traje izbjeglički talas.

Iz Evropske komisije je rečeno da je trenutno sedam država EU stavilo van snage Šengenski sporazum i sprovodi privremene granične kontrole na unutrašnjim granicama ,,Šengena“.

Pored Austrije to su uradile i Švedska, Danska, Norveška, Francuska, Njemačka i Malta. Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc istakao je juče u Briselu da, pošto ne postoji zajedničko evropsko rješenje za izbjegličku krizu, postoji potreba za nacionalnim mjerama.

On je najavio da će Austrija, na sastanku vlade i predsjednika devet pokrajina 20. januara, dogovoriti dalje konkretne mjere.

Austrija time pokušava da izbjegne situaciju da bude suočena sa velikim brojem izbjeglica koje Njemačka vraća, nakon odluke da ne propušta migrante koji su krenuli u skandinavske zemlje, jer ih one vraćaju.

Svakog dana više stotina izbjeglica vraćeno je iz Njemačke u Austriju, dok je prošle godine u Austriji 90.000 osoba podnijelo zahtjev za dobijanje azila.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *