Ako se usvoji tužba EPCG, struja će poskupiti

Dodajte komentar

Ukoliko Ustavni sud poništi presudu Upravnog suda, prema kojoj Elektroprivreda treba da plati 14 miliona eura za prenos Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, za takozvanu G komponentu, struja bi mogla da poskupi jedan odsto, kazao je u intervjuu za „Dan” predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Miroslav Vukčević.RAE je odluku da EPCG kao proizvođač električne energije plaća prenos donijela 2013. godine, tokom trajanja prvog regulatornog perioda. Iznos od 14 miliona se odnosi na period od 1. januara 2014. do 1. avgusta 2015. godine.

– EPCG nije plaćala G komponentu 19 mjeseci i podnijela je tužbu Upravnom sudu, koji je presudio da je odluka RAE u skladu sa zakonom i da EPCG treba da plati CGES-u 14 miliona eura za prenos. Tužba je trenutno pred Ustavnim sudom iako je ta sudska instanca poništi, bićemo obavezni da nadoknadimo taj iznos CGES-u. Tih 14 miliona ne bi nadoknadili u jednoj godini, već bi podijelili na nekoliko godina, ali bi svakako to povećalo tarifu za sve potrošače -rekao je Vukčević.

U ovoj godini, kako je kazao, tarifa za prenos iznosi 13 miliona eura, a ako bi 14 miliona eura koje EPCG nije platila za prenos u prethodnom periodu uvrstili u iznos tarife za prenos u naredne tri godine, to bi bilo godišnje oko pet miliona eura.

– U tom slučaju to bi bilo povećanje tarife za prenos od 30 odsto. Trenutno je cijena struje sa PDV-om 9,97 centi. Na 100 eura, prenos je 3,5 eura sa PDVom. Tih 3,5 odsto, kada povećate za 30 odsto, to je povećanje od jedan odsto na ukupnu tarifu za cijenu struje, objasnio je Vukčević.

EPCG su uveli G komponentu, jer je osim snabdijevanja domaćeg tržišta, što joj je obaveza, počela da trguje i kalkuliše sa električnom energijom.

– Da bi izvezli struju, koristili su elektroprenosni sistem i iz jedne regulisane prešli u komercijalnu djelatnost i pritom dobro zarađivali u tom poslu. Tada smo donijeli odluku da naš potrošač nije dužan da plaća za posao od koga EPCG ima komercijalnu korist. Proizvođači su u tom momentu plaćali prenos u 14 država, naveo je Vukčević.

Kakva će biti uloga RAE u određivanju cijene struje nakon usvajanja novog zakona o energetici?

– Od 2017. RAE više neće određivati cijenu struje EPCG kao javnom snabdjevaču. Od sledeće godine samo će distribucija biti regulisana. Snabdijevanje i proizvodnja će postati tržišne djelatnosti. RAE će odrediti rsferentnu cijenu struje, na osnovu ostvarenja na referentnoj berzi i fjučersa za naredne godine. Tu refereitnu cijenu snabdjevači će moći da povećaju maksimalno sedam odsto u narednoj i šest odsto u sledeće dvije godine. Iaravno, snabdjevači mogu i da smanje cijenu struje.

Kakve su šanse za dolazak novog snabdjevača i koliko je razdvajanje EPCG povezano sa tim?

– Razdvajanje EPCG je osnovni preduslov za dolazak novog snabdjevača, da se ne bi zloupotrijebio položaj unutar regulisanih i tržišnih djelatnosti. Svakako, dolazak najviše zavisi od toga da li im se isplati ulazak na tržište Crne Gore. Nepojavljivanje snabdjevača govori da cijena nije dovoljno visoka da bi se ostvario profit.

Koji je krajnji rok za razdvajanje EPCG?

– FC Distribucija mora da se odvoji od matične kompanije za 90 dana od momenta stupanja na snagu Zakona o energetici.

Prema poslednjim informacijama to će uraditi tako što će Distribucija biti D.O.O. U Distribuciji je već došlo do promjena. Ne postoji više 16 lokalnih distribucija, već sedam. Da bi se pravno razdvojila EPCG, neophodno je potpuno razdvajanje regulisane i tržišne djelatnosti. Ljudi koji rade u proizvodnji, ns mogu da rade u distribuciji i nije dozvoljena ni razmjena informacija.

Rok od 90 dana je kratak, ali razdvajanje dugo traje. Sistematizacija, statut i druga akta moraju da se usvoje i prilagode novom pravnom licu.

Duplo ispod prosjeka EU

Često čujemo komentare u vezi sa cijenom struje kod nas, da je skupa i slično. Prema podacima Eurostata, prosječna cijena struje u EU je 20,7 centi, dok je kod nas 9,97 centi, naveo je Vukčević.

– Naša krajnja cijena je 50 odsto manja od prosjeka u EU. Kada se to uporedi da drugim proizvodima gorivo, hrana, odjeća, obuća struja je na najnižem nivou rekao je on i dodao da se najveći pritisak vrši na cijenu struje.

Njemačka ukinula podsticaje

Nivo udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji je, prema poslednjim informacijama, 31 odsto -kazao je Vukčević.

– Mnoge zemlje EU su prekinule sa podsticajima, jer je iznos koji se plaća za podsticaj značajno opteretio potrošače. U Njemačkoj se za podsticaj plaćalo pet centi, a naš potrošač plaća 10 centi za kilovat-sat struje. Zbog prevelikog uticaja na krajnju cijenu struje, u Njemačkoj su prekinuli sa plaćanjem podsticaja, dok su ga u Italiji ublažili – rekao je Vukčević.

Novim zakonom o energetici, nakon amandmana SDP-a, predviđeno je da se podsticaj plaća dok se ne dostigne 33 odsto udjela obnovljivih izvora, odnosno da se koncesije izdaju do tog procenta.

– Došlo se do zaključka da se ograniči udio obnovljivih izvora energije za koji će se plaćati podsticaj. Preko tog procenta će se dozvoliti na komercijalnoj osnovi. Time se pokazuje reakcija države, da se ne ugroze krajnji potrošači – naveo je Vukčević.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *