Eurofond: U februaru o isplati malih akcionara

Dodajte komentar

Vanredna skupština akcionara Zatvorenog investicionog fonda Eurofond, koji kontrolišu lica bliska biznismenu Veselinu Baroviću, zakazana je za 15. februar.

Na dnevnom redu skupštine akcionara fonda je, između ostalog, donošenje odluke o poslovno-investicionoj politici tog fonda, u svrhu obezbjeđivanja finansijskih sredstava za isplatu akcionara.

Otvoreni investicioni fond Eurofond prije dva dana prodao je na Montenegroberzi svoj udio od 3,97 odsto u Jugopetrolu za 2,26 miliona eura, odnosno 12,25 eura po akciji, a nedavno su prodali i akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 5,1 milion eura.

Taj fond treba da isplati 5,7 miliona eura malim akcionarima koji su krajem prošle godine glasali protiv plana razvoja tog fonda, a od tog novca, u Eurofondu planiraju da do kraja januara isplate jedan dio nesaglasnih akcionara, u čijem je vlasništvu oko 15 odsto akcija fonda, dok će ostatak sredstava koje fond duguje akcionarima biti sukcesivno isplaćen najdalje do kraja godine.

Prioritet fonda je isplata obaveza prema državi koji je početkom oktobra prošle godine iznosio 1,57 miliona eura. Taj fond se nalazi na listi 200 najvećih dužnika Poreske uprave. Takođe, dio sredstava biće opredijeljen za deblokadu računa zatvorenog investicionog fonda koji je blokiran za iznos od 1,27 miliona eura već preko četiri godine.

Nakon transformacije na otvoreni i zatvoreni fond prije dvije godine, u zatvorenom investicionom fondu Eurofond ostale su nekretnine vrijedne 5,85 miliona eura i kontrolni paketi akcija „Bjelasica Rada”, „Izbor” Bar, Solana „Bajo Sekulić” i Elektrogrupa DD „Jajce” iz BiH.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *