Nafta pala ispod 31 dolara

Dodajte komentar
Cijena američke sirove nafte pala je ispod 31 dolara za barel. Novi pad cijena nafte posljedica je prezasićenosti ponude, jačanja dolara i ‘mlake’ tražnje.
Američka ‘laka’ nafta WTI za isporuke u februaru pala je jutros na trgovanju u Aziji za 87 centi, ili 2,77 odsto, na 30,54 dolara za barel, prenosi agencija AFP.

Evropska referenca za cijenu ‘crnog zlata’, sirova nafta tipa ‘brent’ pala je 98 centi, odnosno 3,11 odsto, na 30,57 dolara.
Posljednji put je cijena nafte WTI bila tako niska u decembru 2003. godine, kada je iznosila samo 29,66 dolara za barel, a cijena nafte ‘brent’ je najniža bila u aprilu 2004. s cijenom od 29,95 dolara.
Cijene tog energenta su pale 10 odsto prošle nedjelje, pošto je porasla zabrinutost investitora zbog prezasićenosti globalne ponude i slabosti na ključnom tržištu, u Kini, koja je najveći svjetski potrošač energije.
Potencijalni geopolitički rizici, uključujući eskalaciju tenzija između Saudijske Arabije i Irana, takođe drže trgovce u neizvjesnosti.
Jačanje dolara zbog kojeg nafta izražena u američkoj valuti postaje skuplja za zemlje koje imaju slabije valute, takođe je ključni faktor današnjeg pada cijena, smatraju analitičari a prenosi AFP.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *