BiH: Osiguranje će moći da prodaju i banke, ali ne i osobe bez stručnog ispita

Dodajte komentar

U budućnosti polise osiguranja raznih osiguravajućih kuća na prostoru Federacije BiH fizičkim i pravnim osobama neće moći da prodaju osobe koje ne budu imale položen stručni ispit za obavljanje poslova posredovanja u osiguranju, piše Večernji list BiH.

Prema novim pravilima, koje je usvojila federalna Vlada i uputila u parlamentarnu proceduru na usvajanje, “osoba ovlaštena za zastupanje društva mora biti registrirana kao zastupnik u osiguranju u Agenciji za nadzor.

Zaposlenici društva za zastupanje u osiguranju koji rade na poslovima pribave osiguranja moraju imati položen stručni ispit za obavljanje poslova posredovanja u osiguranju. Za kršenje novog zakona predviđene su novčane kazne od 500 do 1500 maraka za svakog zastupnika u osiguranju ako nema položen stručni ispit i ako nije registriran u Agenciji za nadzor osiguranja u Federaciji BiH.

Za upis u registar zastupnika u osiguranju, uz zahtjev za registriranje u Agenciji za nadzor, podnosilac zahtjeva mora priložiti potvrdu o položenom stručnom ispitu za poslove posredovanja, dokaz da ima najmanje srednju stručnu spremu i da ima najmanje jednogodišnje iskustvo iz područja poslova osiguranja, potvrdu kojom dokazuje da nije pod sudskim nadzorom. Novina je da će se i banke moći baviti poslovima posredovanja u osiguranju.

“Kako bi banke mogle da obavljaju poslove posredovanja u osiguranju potrebno je izvršiti usklađivanje Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju sa Zakonom o bankama, čime bi se stvorio pravni okvir u kojem bi se banke mogle baviti ovom djelatnošću, što bi doprinijelo daljnjem razvoju industrije osiguranja”, stoji u zaključku Vlade FBiH, piše Večernji list BiH.

“Ovim zakonom ne vrši se usklađivanje s EU direktivama, s obzirom da je njegov cilj usklađivanje sa Zakonom o bankama koji predviđa da se i one mogu baviti poslovima posredovanja u osiguranju, što materijalnim Zakonom o posredovanju u privatnom osiguranju nije bilo propisano, kao i preciziranje pojedinih odredbi koje nisu bile dovoljno jasno precizirane i što je stvaralo poteškoće u primjeni i tumačenju zakona”, saopštili su iz Vlade Federacije BiH.

Indikator.ba

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *