Yahoo pada u zaborav

Yahoo, nekadašnji vladar interneta i lider kada je riječ o elektronskoj pošti, pretraživanju i onlajn vijestima, trenutno se nalazi u veoma teškoj situaciji. Ovaj gigant izgubio je bitku sa trenutno dominantnim Googleom i Facebookom.

Yahoo je 1990-ih i početkom 2000-ih godina dominirao internetskom medijskom scenom, ali je vrijednost i prodaja te kompanije od 2008. godine drastično opala. Zarada Yahooa 2008. godine iznosila je 7,2 milijarde dolara, a 2015. godine tek 4,6 milijardi dolara, prenosi BBC. Najveći razlog za takvo stanje je dominacija oglašavanja Googlea i Facebooka, koji su preuzeli prostor gdje je Yahooo imao značajne prihode. U međuvremenu se u toj kompaniji promijenilo nekoliko izvršnih direktora koji su pokušali da izvrše reforme, ali bez ikakvih značajnijih rezultata.

Analitičari predviđaju da, ukoliko se nastavi taj trend, može doći do otpuštanja i izvršne direktorke Marise Majer, ili čak do gašenja ovog brenda.

Kompanija Yahoo je u početku funkcionisala kao jedan od prvih veb portala. Međutim, vremenom je Yahoo izgubio trku sa novim, inovativnijim rivalima kao što su Gmail, Hotmail, a na kraju i sa WhatsAppom. Opadanju popularnosti Yahooa dodatno su doprinijeli Facebook i Twitter.

Vrijednost Yahooa iznosi blizu 33 milijarde dolara, ali većina otpada na udio koji ta kompanija ima u kineskoj internet kompaniji Alibaba. Nekoliko najvećih akcionara u Yahoou smatraju da izvršna direktorka Majer i njeni saradnici moraju otići, kao i da se sprovede prodaja temeljnog poslovanja koje uključuje poslove vezane za pretraživanje i oglašavanje. Osim toga, najavljeno je i otpuštanje 10 odsto zaposlenih.

B92

 

Check Also

ECB danas podiže kamate: “Sigurna još dva povećanja”

Da li će i za koliko referentne kamatne stope biti ponovo podignute, Evropska centralna banka …

Leave a Reply

Your email address will not be published.