Cijene hrane padaju već četiri godine

Cijene hrane u svijetu pale su prošle godine 15 odsto poslije najnovijeg klizanja u decembru podstaknutog obilnom ponudom i usporavanjem globalne ekonomije, saopštila je danas Agencija Ujedinjih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Ovo je četvrti uzastopni godišnji pad cijena hrane, prenosi agencija Rojters.
FAO-v indeks cijena hrane, koji mjeri mjesečne promjene u korpi žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je u prosjeku 154,1 bod u decembru u odnosu na revidiranih 155,6 bodova prethodnog mjeseca, što je pad od nekih jedan odsto.
„Obilna ponuda u svetlu ‘sramežljive’ svjetske tražnje i jačanje dolara glavni su razlog opšteg slabljenja koje je dominiralo cijenama hrane u 2015. godini„, izjavio je viši ekonomista u FAO, Abdolreza Abasian.
Decembarske pokazatelje su povukli naniže pad cijena mesa, mlječnih proizvoda i žitarica, što su djelimično kompenzovali dobici kotacija šećera i biljnih ulja.

Očekivanja visoke ponude žitarica nakon ukidanja poreza na izvoz u Argentini odrazila su se na cijene pšenice, dok su cijene kukuruza pale usljed intenziviranja konkurencije pri čemu je tražnja u inostranstvu ostala mlaka.

Odgovarajući indeks cena žitarica je u toku godine splasnuo 15,4 odsto, biljna ulja su pala na devetogodinjiu minimum a cijene mliječnih proizvoda su registrovale najniži godišnji prosjek od 2009, navodi se u izvještaju FAO.
Cijene šećera su porasle za 0,6 odsto u decembru, ali su u prosjeku tokom godine bile 21 procenat niže nego 2014. godine, prenosi britanska agencija.

Capital.ba

Check Also

Wizz Air uvodi letove iz Podgorice za Rim i London

Mađarski niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air imaće ove godine iz Podgorice po dva sedmična leta ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *