Cijene hrane padaju već četiri godine

Dodajte komentar

Cijene hrane u svijetu pale su prošle godine 15 odsto poslije najnovijeg klizanja u decembru podstaknutog obilnom ponudom i usporavanjem globalne ekonomije, saopštila je danas Agencija Ujedinjih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Ovo je četvrti uzastopni godišnji pad cijena hrane, prenosi agencija Rojters.
FAO-v indeks cijena hrane, koji mjeri mjesečne promjene u korpi žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je u prosjeku 154,1 bod u decembru u odnosu na revidiranih 155,6 bodova prethodnog mjeseca, što je pad od nekih jedan odsto.
„Obilna ponuda u svetlu ‘sramežljive’ svjetske tražnje i jačanje dolara glavni su razlog opšteg slabljenja koje je dominiralo cijenama hrane u 2015. godini„, izjavio je viši ekonomista u FAO, Abdolreza Abasian.
Decembarske pokazatelje su povukli naniže pad cijena mesa, mlječnih proizvoda i žitarica, što su djelimično kompenzovali dobici kotacija šećera i biljnih ulja.

Očekivanja visoke ponude žitarica nakon ukidanja poreza na izvoz u Argentini odrazila su se na cijene pšenice, dok su cijene kukuruza pale usljed intenziviranja konkurencije pri čemu je tražnja u inostranstvu ostala mlaka.

Odgovarajući indeks cena žitarica je u toku godine splasnuo 15,4 odsto, biljna ulja su pala na devetogodinjiu minimum a cijene mliječnih proizvoda su registrovale najniži godišnji prosjek od 2009, navodi se u izvještaju FAO.
Cijene šećera su porasle za 0,6 odsto u decembru, ali su u prosjeku tokom godine bile 21 procenat niže nego 2014. godine, prenosi britanska agencija.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *