Da li će tehnologija i digitalizacija obrisati bankare?

Dodajte komentar

Finansijskoj industriji i bankama prijeti ‘Uber moment‘ koji će rezultirati velikim brojem otkaza u bankarskom sektoru – bez posla bi u sljedećih deset godina moglo ostati skoro 50 posto zaposlenih u bankama širom svijeta, a njihove uloge zamijeniće aplikacije i algoritmi.

– ‘To će biti bolno’, Business Insider prenosi nedavnu najavu bivšeg izvršnog direktora Barclaysa Antony Jenkinsa koji je upozorio na velike probleme koje prijete ovoj industriji, a prema jednom nedavnom istraživanju, s njim se slaže i više od četvrtine ispitanih menadžera u velikim svjetskim bankama.

Prošle je godine ugašeno oko sto hiljada poslova u bankarskom sektoru, među inim i u velikim svjetskim bankama popit HSBC-a, Morgan Stanleya, Standard Chartereda, Royal Bank of Scotland i Credit Suissea, a za ovu godinu najavljeno je smanjenje broja zaposlenih u Barclaysu i BNP Paribasu – pri čemu treba napomenuti kako u 2015. tehnologija nije bila ključan faktor tih otkaza, no bi u budućnosti veliki dio otpuštanja trebao biti povezan upravo s razvojem, odnosno korišćenjem napredne tehnologije.

Jenkins vjeruje kako će u budućnosti poslove oko ulaganja novca, kredita i finansijskog savjetovanja na pametniji, jeftiniji i brži način, umjesto ljudi, odrađivati aplikacije.

– Startup kompanije koje će razvijati softver namijenjen bankama poremetiće finansijske servise na sličan način na koji je to Uber napravio taxi industriji, rekao je u svom nedavnom govoru Jenkins.

Komentarišući ove najave, analitičar Jon Peace rekao je kako će u budućnosti banke gasiti brojne filijale i otpuštati ljude, dok će taj novac usmjeravati prema razvoju novih tehnologija i online servisima.

– Tehnologija je posljednjih godina promijenila način na koji koristimo finansijske i bankarske usluge pa tako račune plaćamo s računara online ili ih samo fotografišemo putem pametnih telefona i, koristeći bankarske aplikacije, platimo s dva dodira prstom po ekranu, a u budućnosti će tehnologija uveliko promijeniti cijelu bankarsku industriju – vjerovatno jedini kontakt s bankama i plaćanjima biće nam putem računara ili smartphonea, dok će odlasci u poslovnice postati prošlost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *