Švajcarci privatnim bankama žele da zabrane da kreiraju svoj novac

Dodajte komentar

Radikalna inicijativa o zabrani kreiranja novca u Švajcarskoj dobila je dovoljan momentum, što će uskoro dovesti do održavanja referenduma na državnom nivou.

Riječ je o potencijalnoj zabrani privatnim bankama koje u ovoj evropskoj državi imaju pravo da kreiraju “vlastiti” novac, za razliku od drugih zemalja svijeta gdje to pravo ekskluzivno pripada centralnim, državnim bankama.

“Banke neće moći da prave svoj novac, uskoro će ga posuđivati od svojih štediša, drugih banaka ili od Centralne banke Švajcarske”, stoji u obrazloženju inicijative.

Nakon prikupljenih 110.000 potpisa u potrebnoj peticiji, švajcarska vlada je odredila održavanje referenduma po pitanju švajcarskih privatnih banaka i njihove uloge u stvaranju novca. Tačan datum njegovog održavanja još uvijek nije poznat.

Potez koji će rezultirati referendumom dolazi kao dio Švajcarske suverene monetarne inicijative ili “Vollgeld-Initiative” koja ima za cilj da okonča tradicionalno bankarstvo u kojem novčanice i kovanice predstavljaju samo frakciju novca koji se nalazi u cjelokupnom sistemu. Većina novca koji banke kreiraju zapravo je elektronske prirode.

Vollgeld-Initiative želi da privatne banke ne kreiraju novac po potrebi, već da depoziti u njihovim elektronskim sefovima budu 100-postotno pokriveni.

“Ljudi vjeruju kako je njihov novac u bankama stvaran, a to je pogrešno. Novac na bankovnom računu je zapravo obećanje da će vam banka uručiti novac jednom kada ga zatražite”, stoji u obrazloženju Vollgeld-Initiative.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *