Rolls-Royce će praviti motore nasljedniku Concordea?

Dodajte komentar

Britanski Rolls-Royce favorit je za dobijanje ugovora o isporuci mlaznih motora za prvi komercijalni nadzvučni avion nakon što je čuveni Concorde penzionisan prije 12 godina.

Prema navodima ostrvskih medija, motori bi trebali biti isporučeni američkoj kompaniji Aerion koja u saradnji s Airbusom razvija poslovni mlazni avion maštovitog imena AS2. Predviđeno je da avion poleti 2021. godine, a trebao bi letjeti brzinom od 1,6 Macha ili 1225 kilometara na sat uz doseg od 5000 kilometara. Aerion je prošlog mjeseca dobio prvu narudžbu vrijednu 2,4 milijardi dolara za 20 aviona. Iako je prvotno zamišljeno da AS2 avion bude pokretan američkim motorima Pratt & Whitney, izmjene u dizajnu aviona gurnule su Rolls-Royce u prvi plan. Naime, ljetos je odlučeno da avion bude većih dimenzija što je značilo da su potrebni i snažniji motori.

Istovremeno, Aerion želi da motori ne budu veliki zagađivači. Kako je britanska kompanija isporučivala motore za jedini nadzvučni putnički avion Concorde, a ima i iskustva u razvoju motora za borbene avione, razumljivo je da su favoriti za dobijanje ovog posla. U Aerionu kažu kako su pregovori s dobavljačima motora još u povjerljivoj fazi, ali da razgovaraju s vodećim kompanijama. Chris Young, Rolls-Royceov šef odjeljenja za male i srednje civilne avio motore za The Telegraph kaže kako razgovaraju s konstruktorima aviona, a često učestvuju u zajedničkim dizajnerskim i tehničkim studijama.

Međutim, problem koji treba riješiti je zvuk prilikom probijanja zvučnog zida, sličan eksploziji, zbog čega je putničkim avionima zabranjeno da lete brže od zvuka iznad tla. Alan Newby, potpredsjednik Rolls-Roycea za strategiju i buduće programe ističe kako bi potencijalni prvi korak mogao biti da nadzvučni avioni lete brže od zvuka samo iznad mora, a iznad tla podzvučnom brzinom. No, potencijal takvih aviona biti će maksimalno iskorišten ako bi se mogao “utišati” zvuk probijanja zvučnog zida, dodaje Newby.

“Biće izazov proizvesti avion koji zadovoljava odredbe o buci, a istovremeno leti nadzvučnom brzinom”, kaže Newby. Tržište mlaznih motora za nadzvučne avione biće relativno malo s obzirom da će trošiti mnogo više goriva od konvencionalnih motora. Ipak, izvršni direktor Aeriona, Doug Nichols, uvjeren je u uspjeh. “Poruka od mnogih operatera dugolinijskih poslovnih aviona je vrlo jasna: žele takve avione što prije i spremni su za njega platiti oko 100 miliona dolara”, kaže Nichols.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *