Cena nafte ponovo na nizbrdici

Dodajte komentar

Cijene nafte na tržištu u Aziji pale su jutros „gubeći“ prošlonedjeljne dobitke, budući da su strahovanja zbog globalne prezasićenosti ponude „crnog zlata“ izvršila pritisak na cene uoči novih podataka o zalihama u SAD.

Američka „laka“ nafta (WTI) za februarske isporuke pojeftinila je 34 centa na 37,76 dolara, dok je naftom tipa „brent“ trgovano za 12 centi niže, po cijeni od 37,77 dolara za barel, prenosi agencija France press.

Cijene su prošle sedmice skočile nakon što su podaci o američkim komercijalnim zalihama sirove nafte pokazali neočekivani pad, što je uticalo da nafta WTI poskupi za gotovo 10 odsto.

Vijest da će SAD nastaviti izvoz nafte posle 40-godišnje zabrane takođe je pomogao da vrsta „brent“, koja važi za reper globalnih cijena „crnog zlata“, ostvari dobitke u trgovanju na Londonskoj berzi.

„Bez velikih privrednih novosti tokom nedjelje, koja će biti trgovački kratka zbog praznika, tržišta će biti usredsređena na sedmične pokazatelje Američke uprave za energetiku (EIA) o zalihama sirove nafte u SAD“, izjavio je šef azijsko-pacifičkog sektora Ernst&Young za naftu i gas, Sanjiv Gupta.

Analitičari predviđaju da će EIA u sredu objaviti još jedan izvještaj o padu američkih zaliha sirove nafte, što bi bio indikator povećanja tražnje u zemlji koja je vodeći svjetski potrošač tog energenta.

„Novi podaci o kontinuiranom smanjenu zaliha sirove nafte u SAD mogli bi da ojačaju cijenu WTI uskoro, a taj efekat bi mogao da se prelije i na ‘brent'“, rekao je Gupta.

Cijene nafte su pod pritiskom od 2014. godine, zbog zabrinutosti u pogledu stalne prekomjerne ponude u svijetu i slabe tražnje.

Investicioni analitičar iz kompanije „Phillip Futures“ u Singapuru, Daniel Ang, kaže da bi ukidanje američke zabrane na izvoz nafte moglo da pogorša situaciju, ohrabrujući proizvođače nafte iz škriljaca da povećaju proizvodnju.

„Budući da smo uvjek polagali nade u to da bi smanjenje proizviodnje u SAD moglo da ublaži preveliku globalnu ponudu, američko ukidanje zabrane na izvoz bi moglo da odloži oporavak cijena ‘crnog zlata‘“, rekao je Ang.

SAD su uvele zabranu na izvoz nafte 1975. godine kako bi zaštitile američko snabdijevanje energijom, nakon što je arapski naftni embargo potresao američku ekonomiju, podsjeća France press.

Izvor: GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *