Svjetske berze: Sektori nafte i rudarstva dobitnici nedjelje

Dodajte komentar

Zahvaljujući oporavku cijena nafte i sirovina, akcije na većini svjetskih berzi su u protekloj sedmici ojačale. Na Wall Streetu je prošle nedjelje Dow Jones porastao 2,5 posto, S&P 500 2,7 posto, a Nasdaq indeks 2,5 posto.

U Evropi je londonski FTSE ojačao je 3,3 posto, frankfurtski DAX 1,1 posto a pariški CAC 0,8 posto.

S druge strane, na berzi u Tokiu, Nikkei indeks je oslabio 1,1 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena akcija u energetskom sektoru za skoro 5 posto, jer su cijene nafte prošle sedmice porasle.

Iako je u ponedjeljak na londonskom tržištu cijena barela pala na 35,98 dolara, najniži nivo od 2004. godine, do kraja nedjelje ipak je porasla na 37,90 dolara.

„Na tržištu prevladava mišljenje kako su cijene nafte dotakle dno, makar za neko vrijeme“, kaže Tim Ghriskey, direktor u „Solaris Group“.

Cijene ‘crnog zlata’ pod pritiskom su od polovine prošle godine jer najveći svjetski proizvođači drže proizvodnju na rekordnim nivoima, dok potražnja slabi zbog usporavanja rasta globalne privrede, uglavnom kineske, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Protekle su trgovačke nedjelje među najvećim dobitnicama bile i akcije rudarskog sektora jer su, zajedno s cijenama nafte, porasle i cijene sirovina, pomjerivši se od najnižih nivoa u više godina.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci koji ukazuju na nastavak stabilnog rasta američke ekonomije, koja je u trećem tromjesečju porasla 2 posto.

„Možemo govoriti o uobičajenom usponu Deda Mraza na kraju godine. Ulagači žele da se osjećaju dobro i uljepšavaju svoj portfolio pred novu godinu“, kaže Tim Ghriskey.

Izvor: GdeInvestirati

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *