Probijanje tunela Vjeternik, Kosman i Mrke prije proljeća

Dodajte komentar

“Očekivali smo bolju dinamiku za pripremne radove i predaju dokumentacije za dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa”, izjavio je šef tima za praćenje izgradnje autoputa Goran Vujović. On je kazao da će, ukoliko dođe do kašnjenja i probijanja roka od 48 mjeseci za izgradnju auto-puta, izvođač radova kineska kompanija CRBC platiti penale koji mogu da dostignu maksimalno pet odsto od investicione vrijednosti projekta.“Očekivali smo bolju dinamiku za pripremne radove i predaju projektne dokumentacije, ali kineski izvođači se prvi put sreću sa našom regulativom. Nauštrb kvaliteta ne možemo praviti nikakve ustupke. Čini mi smo da smo napravili dobar put za dostavljanje projektne dokumentacije i za izvođenje predstojećih glavnih radova”,  rekao je Vujović u emisiji ,,Klub A“ Atlas televizije.

Prije šest dana su predati projekti za tri najveća tunela Vjeternik, Kosman i Mrke i u toku je revizija državne revizione komisije, a bitan pomak je napravljen i kod projektovanja 19 mostova.

“Ako reviziona komisija prihvati projekat, stekli su se preduslovi da prije proljeća počne gradnja tunela”,  kazao je Vujović.

Podsjetio je da ugovorni rok od 48 mjeseci teče od 1. maja ove godine. U taj rok uključeno je i projektovanje i izvođenje radova. Period za izradu projektne dokumentacije, po planu koji je dostavio CRBC, se kreće od šest do devet i 12 mjeseci.

“Do sada su završeni pripremni radovi, koji su obuhvatili izgradnju infrastrukture za čitav jedan grad 43 kilometra pristupnih puteva, 60 kilometara dalekovoda, 32 trafostanice, četiri kampa”, rekao je Vujović.

On je kazao da su u ponedjeljak dobili ekološku saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine, što je preduslov za dobijanje dozvole za gradnju. Urađene su geodetske podloge, a do kraja decembra se očekuje završetak geodetsko istraživačkih elaborata, što je uslov za izradu projektne dokumentacije za objekte na trasi. U protivnom, kako je kazao, slijede penali koji za prvih 90 dana kašnjenja iznose 0,01 odsto dnevno, a potom duplo više, sve do maksimalnih pet odsto od vrijednosti projekta.

Angažovano 26 domaćih firmi

Vujović je kazao da je CRBC vratio samo manji dio radnika sa posljendjeg dijela trase iz kampa Jabuka, jer su na toj dionici niske temperature I očekuju se snježne padavine.

“Na prvih 35 kilometara trase ljudi su na gradilištu”,  rekao je Vujović i dodao da je planirano da se naredne in 2017. dodine angažuje 3600 radnika, od čega će trećina biti domaći, odnosno iz okruženja.

Do sada angažovano 26 domaćih kompanija, a ukupna vrijednost ugovorenih radova je 122 miliona eura.

“To je polovina od ugovorenih 30 procenata posla za domaće kompanije”,  kazao je Vujović.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *