Eurofondu imovina Solane za četiri centa po kvadratu

Dodajte komentar

Samostalni poslanik Dritan Abazović i ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker apelovali su na Savjet za privatizaciju da na današnjoj sjednici ne donosi odluku da je Eurofond za 15,2 miliona kvadrata državnog zemljišta Solane prije deset godina platio tržišnu naknadu. Solana nad tim zemljištem ima pravo korišćenja, a ako Savjet donese odluku da je plaćena tržišna naknada, pravo korišćenja će preći u pravo svojine i biće vlasništvo ulcinjskog preduzeća koje je u stečaju.– Većinski paket dionica Solane kupljen je akcijama stare devizne štednje za 630 hiljada, iako oni tvrde da je kupljen za 800 hiljada eura rekao je Abazović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Član URA pozvao je Vrhovno i Specijalno državno tužilaštvo da ispitaju privatizaciju tog preduzeća i kako je državna imovina zalagana za kredite privatne kompanije Fleš kod Prve banke, Društvom Fleš u to vrijeme upravljali su Veselin Barović, Boiša Šotra i bosanski biznismen Zijad Blekić, koji su upravljali i Eurofondom.

– Savjetom predsjedava premijer Milo Đukanović, koji je i suvlasnik Prve banke, i on treba da kaže da li je plaćena tržišna naknada prilikom kupovine Solane. Imamo indicije da će Savjet donijeti pozitivno mišljenje da je plaćena tržišna naknada. Kada je davala kredite Solani i Flešu, Prva banka je procijenila imovinu Solane na 33 miliona, tako da bi bio nonsens i zločin sa državnim pečatom kada bi Đukanović rekao da je za ono što je njegova banka procijenila na 33 miliona, pravično da se plati 800 hiljada eura. Ovo je konfilkt interesa meteorskih razmjera, jer Đukanović odlučuje da sam sebi, odnosno, svojoj i porodičnoj banci, pripiše državnu imovinu koja pritom, uvidom u katastar, nikad nije bila svojina Solane, istakao je Abazović.

Prema njegovoj računici, sa plaćenih 630 hiljada eura ispada da je Eurofond kvadratni metar zemljišta na pjeni od mora platio četiri centa. Dug Solane, kada su kupili većinski paket akcija, bio je 250 hiljada, a sada je osam miliona.

Da se ovo ne bi desilo pozivamo tužioca da ispita kako je firma Fleš, koja nema veze sa Solanom, mogla da podigne četiri miliona eura kod Prve banke i stavi pod hipoteku imovinu ulcinjskog preduzeća. Pozivamo specijalnog tužioca da ovakav flagrantan primjer privatizacione pljačke ispita u potpunosti i utvrdi kako su korišćena sredstva i kako se zalagala državna imovina za privatne kredite. Apelujemo i na Savjet da ne preduzima korake koji bi išli u korist nekih političkih ličnosti, jer će u nekoj drugoj atmosferi takva imovina biti tretirana kao imovina stečena kriminalnim aktivnostima, poručio je Abazović.

Ambasadorka Njemačke je kazala da je zabrinuta zbog ovih informacija, koje ne znače ništa dobro za to preduzeće.

Njemačka i ja zalažemo se za zaštitu Solane, koja je najvažnije mjesto za migrirajuće ptice. Biodiverzitet Solane ima značaj za cijelu Evropu, a spomenuta je i u poslednjem izvještaju Evropske komisije. Zabrinuta sam za Solanu, jer je Šotra prije dvije sedmice rekao da žele da grade na zemljištu Solane. Ne razumijem više šta se tu dešava kazala je Štajnaker.

Izrazila je sumnju da će se otvarati poglavlje 27 ako bi se Solana uništila.

Eurofond je nakon kupovine Solane tražio uvođenje programiranog stečaja 2006. godine. Zahtjev je uvažen, a klasični stečaj je uveden 2011. godine. Od tada se imovina preduzeća prodaje. Imovina je procijenjena na 257,8 miliona eura, a dosad se prodavala bezuspješno više od deset puta.

Hipoteka 66 puta veća od kredita

Prva banka je Solani dala kredit od pola miliona, a za njuje založena imovina vrijedna 33 miliona eura, kazao je Abazović.

– Dali su dakle kredit 66 puta manji od vrijednosti imovine. To je kao da uzmete kredit od hiljadu eura, a za njega založite stan vrijedan 66 hiljada eura, rekao je Abazović.

On je naveo da opština Ulcinj pokušava Solanu da proglasi parkom prirode, jer je to i zahtjev Evropske unije i Komisije.

– Ministarstvo održivog razvoja odugovlači da dostavi ocjenu jesu li saglasni sa tim ili ne. Bojimo se da su to sve koordinirane aktivnosti i d aoni čekaju odluku Savjeta. Ukoliko bi se to proglasilo parkom prirode, onda po međunarodnim monvencijama ono ne može biti privatno, rekao je Abazović.

Đukanović: Odluka neće biti svima po volji

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa Solanom, premijer je juče u Nikšiću kazao da ne zna šta će biti na sjednici Savjeta, jer mu je prepuna agenda.

To je tek sjutra i toliko daleko od mojih današnjih obaveza. Pogledaću to sjutra i kao predsjedavajući donijeti odluke koje možda neće biti svima po volji i u skladu sa svačijim očekivanjima, ali hoće u skladu sa onim što je pravni sistem i naše društvene odgovornosti za budući razvoj naše ekonomije i države, rekao je Đukanović prilikom jučerašnje posjete Nikšiću.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *