Španska Siriza pomrsila račune velikim igračima

Dodajte komentar

Narodna partija, aktuelnog španskog premijera Marijana Rahoja, nije uspjela da obezbijedi parlamentarnu većinu na juče održanim izborima. Umjesto dosadašnjih 186 poslaničkih mjesta, Narodna partija će u novom sazivu imati “tek” 123.

Na drugom mjestu je, očekivano, Socijalistička partija sa 90 poslaničkih mjesta, dok je na trećem Podemos, stranka koja se bori protiv briselskih mjera štednje, sa ukupno 69 poslaničkih mjesta. Ipak, kako prenose španski mediji, sama stranka raspolaže sa 42 poslanička mjesta, dok ostatak pripada njihovim regionalnim koalicionim partnerima.

Podemos, koji je u jednom momentu prošle godine bio najpopularnija stranka u istraživanjima javnog mnjenja, nije uspio da ostvari uspjeh poput grčke Sirize, koja je pobijedila u prošla dva parlamentarna izborna ciklusa, ali je otežao tradicionalnim vlastodršcima ostanak na vlasti.

Iznenađenje na ovim izborima je svakako Građanska partija (Cuidadanos) koja je nakon samo godinu dana od osnivanja uspjela da uđe u parlament. Ova, kako španski mediji prenose, reformistička partija osvojila je 40 poslaničkih mjesta.

Upravo bi Građanska partija, uz nekoliko manjih stranaka, mogla da pomogne Narodnoj partiji da ostane na vlasti, ali španski mediji ne isključuju ni mogućnost da Socijalistička partija i Podemos obezbijede većinu.

Na parlamentarne izbore u Španiji izašlo je čak 71 odsto registrovanih birača, a španski parlament ukupno ima 350 mjesta.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *