Odluka FED-a i jači dolar srezali cijenu zlata

Dodajte komentar

Cijena zlata pala je u četvrtak dva odsto što je bio najveći pad u pet mjeseci, blizu najniže cijene od 2010. godine, nakon što je dolar porastao uslijed Fedovog povećanja američkih kamatnih stopa prvi put u gotovo deset godina i nagovještaja o daljem povećanju u 2016. godini. Američka centralna banka povećala je svoju referentnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog poena u srijedu.

Fedov potez je u početku gurnuo dolar neznatno niže a cijene zlata održale su dobitke. U četvrtak, međutim, dolar se oporavio na dvonedjeljnu najviši nivo u odnosu na košaricu vodećih valuta uz stav da će potez centralne banke učiniti imovinu privlačnijom.

Jača američka valuta čini zlato skupljim za strane vlasnike poluga. Spot cijena zlata pala je za čak 2,4 posto, na minimum od 1,047.25 dolara za uncu, samo 1,40 dolara iznad gotovo šest godina niskog nivoa dosegnutog ranije ovog mjeseca. U 19,46 sati GMT cijena je bila 1,051.80 dolara, što je pad od 1,9 posto.

Zlato je ove godine palo 11 posto, uglavnom zbog nesigurnosti oko vremena rasta kamatnih stoga i straha da bi više stope mogle pogoditi potražnju za nekamatna plaćanja metala.

Dalje nevolje za zlato mogle bi doći iz nastavljene slabost drugih roba, posebno nafte, koja je pala 5 posto u srijedu.

Zlato se obično vidi kao zaštita od inflacije i nedostatak inflatornih očekivanja otklanja još jedan razlog za investitore da budu izloženi prema žutom metalu.

Drugi plemeniti metali takođe su pogođeni jačim dolarom. Paladijum je pao za čak 3,6 posto, na minimum od 548,25 dolara za uncu, dok je srebro palo 3,1 posto, na 13,63 dolara za uncu. Platina je pala 4,1 posto, na najniži nivo od 837 dolara za uncu.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *