EU odobrila Crnoj Gori izvoz vina u rinfuzi

Dodajte komentar

Evropska unija je jučerašnjim glasanjem u Evropskom parlamentu napravila izuzetak i omogućila Crnoj Gori da izvozi vino u rinfuzi u zemlje članice, što do sad nije bilo moguće obzirom na poziciju ispregovaranu kroz Sporazum o stabilizaciji i prudruživanju naše zemlje.Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, naknadni pristup globalnoj kvoti za vino dobijen je u veoma kratkom roku od dana upućivanja zahtjeva resora.

“Izbjegnuta je i uobičajena i dugotrajna procedura izmjene SSP u sličnim slučajevima koja, po pravilu, podrazumijeva i određene ustupke Crne Gore prema EU. Evropski parlament je na zasijedanju 15. decembra većinom glasova usvojilo izmjene Uredbe koja se odnosi na izvanredne trgovinske mjere za zemlje koje su u procesu stabilizacije i prudruživanja EU. Crnoj Gori je dopušten pristup globalnoj kvoti za vino, što je omogućeno samo zemljama koje prethodno ispune svoje, odnosno pojedinačne kvote za vino koje su definisane protokolima o vinu ispregovaranim kroz SSP. S obzirom da Crna Gora nije bila u mogućnosti da ispuni svoju kvotu za vino, koja se odnosila samo na flaširano vino, i kroz SSP nije na vrijeme ispregovarala izvoz vina u rinfuzi, nije ni imala mogućnost da koristi globalnu kvotu koja se odnosi na vino u rinfuzi”, objašnjeno je u saopštenju ministarstva.

Odluka o obnovi trgovinskih preferencijala analizira se i obnavlja svakih pet godina, a to znači da najnovija odluka koja počinje 1. januara sljedeće godine važi do 31. decembra 2020. godine.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *