Dolar pao na sedmonedjeljni minimum

Dodajte komentar

Dolar je pao na sedmonedjeljni minimum u odnosu na korpu valuta u očekivanju odluke Feda o podizanju kamatnih stopa.

Pri tome, investitori su skratili svoje pozicije u dolarima usljed sve veće nervoze u pogledu poruke koju će američka Uprava federalnih rezervi uputiti.

Toksična kombinacija pada cijena nafte i očekivanja povećanja kamatnih stopa u SAD prouzrokovala je stres na tržištu obveznica tokom protekle nedjelje, pri čemu su pojedini fondovi bili primorani da zaustave otkupe s obzirom na to da se raspon u prinosima povećao.

Stres je prouzrokovao volatilnost na globalnom tržištu akcija i doveo u pitanje Fedovo povećanje kamatnih stopa.

Američki dolar je bio vrlo osjetljiv na bilo kakva iznenađenja uoči dvodnevnog sastanka Feda, koji se završava danas. Od Feda se očekuje da podigne kamatne stope prvi put za deset godina, a ima nagovjestaja da namjeravaju da to povećanje bude postepeno, što mnogi ocjenjuju kao relativno pomirljiv stav.

Dolarski indeks je pao na minimum od 97,19 poena i na kraju se trgovao na 97,47 poena, što je za 0,15 procenata niže. Euro je bio u porastu za 0,2 procenta na 1,1011 dolara, dostigavši sedmonedeljni maksimum od 1,1060 dolara ranije tokom dana. Sve u svemu, pažnja je usmjerena na reakciju dolara nakon odluke Feda u srijedu.

Izvor: Tanjug, B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *