Neuplaćivanje doprinosa će biti krivično djelo?

Dodajte komentar

Vlada će ponovo predložiti da se izmijeni Krivični zakonik i da se neuplaćivanje poreza i doprinosa na plate tretira kao krivično djelo, najavio je premijer Milo Đukanović juče u Skupštini.Ovdje je riječ o potkradanju države i ne razlikuje se od nekog drugog oblika potkradanja države. Radi se o nezakonitom i po mom uvjerenju krivičnom djelu, bez obzira što se tako ne tretira. Takođe, to je nehuman odnos prema zaposlenima i ne postoje bolji motivi za poslanike i Vladu kako možemo zaoštriti odgovornost da poslodavci uplaćuju pune iznose zarada i tako pokažemo odgovornost prema pravima zaposlenih, rekao je Đukanović tokom premijerskog sata odgovarajući na pitanje Almera Kalača (BS).

Poslanika BS-a je interesovalo koje mjere će Vlada preuzeti kako bi određeni broj građana koji je stekao uslov za penziju to pravo i ostvariti, s obzirom da im firme u kojima su radili nijesu uplaćivale sve dopripose.

Đukanović je naveo da je Zakonom o radu propisano da poslodavac jednom mjesečno isplati bruto zarade, a ako to ne može, da radnicima da obračun zarade.

Vaše pitanje ukazuje da su privredna društva uplaćivala samo neto zaradu. To dodatno podstiče Vladu na zakonske mjere kako bi ti radnici ostvarili pravo na penziju. Isplaćivanjem peto zarada i bez saznanja da im se ne isplaćuju porezi i doprinosi zaposleni se dovode u zabludu. Poseban problem je kada se to radi duže vrijeme i poslodavci ne raspolažu dovoljnom imovinom da se naplate ti porezi. Amandman kojim se ovo trebalo tretirati kao krivično djelo nije usvojen i Vlada će ponoviti inicijativu kako bi zaustavila eskalaciju ove pojave. Inspekcija i prekršajne prijave ne garantuju poštovanje zakona, rekao je Đukanović.

Kalač je naveo da je saglasan sa tim predlogom Vlade, da se konačno uredi ova oblast.

Zakon o tome da se neisplaćivanje zarade tretira kao krivično djelo više puta je predlagao predsjednik Radničke partije Janko Vučinić, ali njegov predlog nije ni dospio na dnevni red Skupštine.

Na jučerašnjem premijerskom satu bilo je riječi i o Luci Kotor kojoj ističe koncesija 31. decembra.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *