Vlast pepeljaru platila 650 eura, a kantu 886 eura

Na izložbi u Sarajevu građani na malom prostoru mogu vidjeti veliku misteriju nestanka njihovog novca, a koji kao poreski obveznici uplaćuju u državni budžet.

U desetak vitrina, postavljenih u prizemlju popularnog sarajevskog šoping centra, izložene su replike predmeta koje su vlasti BiH sa različitih nivoa, kupovale po mnogostruko većim cijenama od stvarnih, a krijući se iza Zakona o javnim nabavkama.

Tako je izložena replika pepeljare koju je nabavila Vlada bh. entiteta Republika Srpska, a plaćena je nevjerojatnih 1.293 KM (650 eura). Pepeljara je od rostfraja, ravnih linija, bez ikakvih ukrasa – poput onih u restoranima na autobuskim i željezničkim stanicama, a koje u tprodavnicama ne koštaju više od 10 KM (pet eura) po komadu.

Tu je i replika kante za smeće, koja je, takođe putem sastava javne nabave, kupljena za administrativno sjedište Vlade Republike Srpske i plaćena rekordnih 1.733,76 KM (886 eura) po komadu. U sarajevskim prodavnicama istu kantu za smeće moguće je kupiti već od 12 KM (šest eura) po komadu.

U vitrinici se našla i replika jedne role toalet-papira, za koju je Centar za predškolski uzgoj plaćao 5,5 KM (2,81 euro).

Posebnu pažnju privlači vitrinica sa izloženim ručkom – jedan ražnjić, malo riže i povrća na tanjiru, a ispod kog stoji cifra – 230 KM (165 eura). Upravo toliko je za jedan ručak, opet putem javne nabave, izdvojila Vlada Unsko-sanskog kantona. Takav ručak u najelitnijem restoranu ne košta više od 20 KM (deset eura).

Ovo su samo neki od eksponata na izložbi “Mi plaćamo cijenu! – Muzej javnih nabavki”, koju je osmislila i postavila Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID), a prema nalazima do kojih su došli domaći organi istrage.

Kampanja “Mi plaćamo cijenu!” fokusira se na korupciju u javnoj nabavci s ciljem informisanja i ohrabrivanja građana da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javne nabavke.

B92

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.