Iduće godine stiže četvrti operater?

Dodajte komentar

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKlP) stvoriće potrebne resurse za ulazak četvrtog mobilnog operatora na crnogorsko tržište tokom sljedeće godine, za šta već postoji interesovanje više inostranih kompanija, kazao je Dnevnim novinama direktor EKIP-a Zoran Sekulić.On vjeruje da bi ulazak novog operatora, pored očekivanog sniženja cijena pojedinih usluga, doveo do dodatnih pogodnosti za društvenu zajednicu i Crnu Goru u cjelini.

“Korisnici bi imali koristi kroz povećanje dostupnosti i kvaliteta mobilnih elektronskih komunikacionih usluga koje se pružaju na tržišnim i konkurentskim osnovama, postojeći mobilni operatori kroz kreiranje uslova za stabilan i održiv biznis, a društvo u cjelini kroz unapređenje ukupnog ICT ambijenta za građane i privredu”, istakao je Sekulić.

Govoreći o interesovanju kompanija za ulazak na naše tržište, Sekulić je kazao da je EKIP nakon sprovedenih analiza donio regulatorne mjere koje unapređuju stanje na tržištu elektronskih komunikacija i olakšao uslove za poslovanje novih operatora.

“Specifičnosti Crne Gore, poput njenog turističkog potencijala, povoljnog ekonomskog ambijenta i poreske politike koju vodi Vlada, razvoj značajnih infrastrukturnih projekata, a sada i zvanična odluka ministara vanjskih poslova članica NATO o upućivanju poziva Crnoj Gori za članstvo, predstavljaju pravi garant i potvrdu za strane investitore da je naša država privlačna, pogodna i sigurna za njihov kapital i ulaganja. Mi smo imali iskazana interesovanja stranih investitora koji su, uz valorizaciju naših turističkih potencijala, istakli i želju za ulaganje u razvoj kapitalnih infrastrukturnih projekata u koje svakako spadaju i informaciono-komunikacione tehnologije, bez kojih se ne može zamisliti život, poslovanje i napredak čovječanstva u ovom vijeku”, ukazao je Sekulić.

On je podsjetio da Crnogorskom Telekomu i Telenoru ističu odobrenja za korišćenje radiofrekvencija krajem 2016. odnosno početkom 2017. godine, navodeći da se EKIP ozbiljno i temeljno priprema za postupak ponovne dodjele.

“Agencija će kao nezavisni regulator, u duhu svoje misije i zakonom propisanih nadležnosti, predstojeći postupak dizajnirati na takav način da postoji dio rezervisanih radio-frekvencijskih resursa u različitim opsezima, a koji će biti dovoljni za ulazak i komercij alni rad novog mrežnog mobilnog operatora. Dakle, u pogledu resursa, biće stvoreni uslovi za njegov ulazak, a da li će se to desiti zavisi i od drugih brojnih faktora, na koje mi kao regulatori ne možemo uticati”, rekao je Sekulić.

Povoljne uslove za ulazak novih operatora, kako dodaje, EKIP će stvarati ne samo za one kompanije koje će izgraditi svoju mrežnu infrastrukturu, već i za mobilne virtuelne mrežne operatore.

“To su kompanije koje djeluju kao mobilni operatori ali bez vlastitog radio-frekvencijskog spektra i kompletne mrežne infrastrukture. Oni iznajmljuju od jednog ili više mobilnih mrežnih operatora pristup mobilnoj mreži i druge potrebne kapacitete. Na ovaj način oni stiču mogućnosti i uslove da pružaju inovativne mobilne elektronske komunikacione us luge prilagođene odre đenim grupama korisnika po cijenama koje su konkuren tne cijenama klasičnih mobilnih mrežnih operatora”, pojasnio je Sekulić.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *