Automobil kojim se upravlja mislima

Tehnologiju upravljanja mislima smo do sada mogli samo da vidimo u naučno-fantastičnim filmovima ili serijama, ali danas možemo da je vidimo i u stvarnosti, tačnije u Kini.

Ako je za vjerovati, naučnici Uiverziteta Nankai u lučkom gradu Tiandžin na sjevero-istoku Kine, nakon dvije godine rada su uspjeli da razviju su prvi kineski automobil koji se kreće isključivo preko ljudskog uma.Jedino što “vozač” mora da ima jeste oprema za očitavanje signala iz mozga, koja omogućava da se vozilo kreće naprijed, nazad, otključava ili zaključava, a sve to bez ijednog pokreta ruku ili nogu.

Prema riječima istraživača Zhanga Zhaoa, oprema sadrži 16 senzora koji registruju EEG (elektroencefalogram) signale iz mozga vozača.

Podaci se bežičnim putem šalju u kompjuter, a poseban program potom selektuje relevantne signale i prevodi ih, čime se omogućava kontrola nad vozilom. “Srž cijelog procesa je u obradi EEG signala, koja se obavlja preko kompjutera”, rekao je on.

Razvoj automobila je nadgledao profesor Duan Feng, a radi se o SUV vozilu Haval. Cilj ovog projekta je prije svega pomoći onesposobljenim ljudima da koriste automobile.

On je naglasio da bi uskoro moglo biti moguće ukombinovati tehnologiju koja se kontroliše uz pomoć misli sa samovozećim automobilima, kao što je Google Self Driving Car (SDC).

Prototip se trenutno može kretati samo napred i nazad, a za sada nema planova za serijsku proizvodnju.

Bizlife

Check Also

Posao u kriznim situacijama ne mora da stane: Digitalna rješenja Telekoma za lakše poslovanje

Kako bi poslovnim korisnicima olakšao rad u novim okolnostima, Crnogorski Telekom je pripremio različita besplatna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *