Rusi tvrde da im sankcije koriste

Dodajte komentar

Ministar za ekonomski razvoj Rusije Aleksej Uljukajev smatra da je uticaj sankcija na rusku ekonomiju skoro na nuli.

“Ako imate u vidu određeni geopolitički faktor, kao što je na primjer produžavanje sankcija, smatram da je njegov značaj sada veoma smanjen i približava se nuli“, rekao je Uljukajev u intervjuu televizijskom kanalu Rusija 24.

Prema njegovom mišljenju, ruska ekonomija i finansijski sistem su uspjeli da se prilagode situaciji.

“Ono što je kratkoročno, nekoliko mjeseci, bilo veoma problematično, u dugoročnom smislu je čak u na neki način i stimulišuće. Mislim na zamjenu uvoza, na smanjenje troškova preduzeća koja zavise od promena kursnih odnosa“, rekao je Uljukajev.

Prema njegovom mišljenju, jak uticaj na ekonomiju Rusije ima drugi geoekonomski faktor – smanjenje potražnje za osnovnom izvoznom robom Rusije na tržištima zemalja u razvoju.

Uljukajev je dodao da će ruske vlasti detaljno razraditi mjere za podršku sektorima koji će pretrpjeti gubitke usled ekonomskih sankcija Turskoj. Riječ je, prije svega, o turističkoj i njoj srodnim sferama, rekao je Uljukajev.

On je naglasio da je to ipak prilično mali segment ekonomije i da problemi mogu da se jave u nekoliko desetina kompanija. To ne utiče, kako je objasnio, na ekonomski rast, na stanje ekonomije ili na socijalnu sferu.

Govoreći o djelovanju zaštitnih mjera kada je riječ o proizvodima iz Turske, Uljukajev je naveo da će Rusija, zahvaljujući diversifikaciji uvoza, moći prilično brzo da uravnoteži situaciju. “Ne vidim u tome neke posebno velike rizike“, dodao je ministar.

On je takođe naveo da će biti nastavljeno ostvarivanje građevinskih projekata u kojima učestvuju turske kompanije, u skladu s ugovorima. Ti projekti nisu ugroženi, smatra ministar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *