Uređaje namjerno prave da ne mogu da se poprave

Ranije je bilo lako popraviti vrata frižidera, ležaj veš mašine ili mikser. Danas rezervnih dijelova nema ili su cijene nerealno visoke da se popravka isplatila.

Ovim riječima je hrvatska predstavnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta Biljana Borzan predložila mjere za mogućnost popravka pokvarenih uređaja, kako bi se ostvarile značajne uštede na ekonomskom i ekološkom planu.

– Čim je krenula masovna proizvodnja sijalica, kartel okupljen oko Dženeral elektrika je odlučio da će skratiti vrijeme trajanja sijalice s 3.000 na oko 1.000 sati. Kartel je imao propisane kazne za svakoga ko bi napravio kvalitetniju svjetiljku od dogovorene. Taj slučaj se smatra prvim dokazanim programiranim kvarenjem, kazala je Borzan prilikom rasprave o Paketu za kružnu ekonomiju na plenarnom zasijedanju u Briselu prošle nedjelje, a saopštio je njen kabinet.

Prema studiji Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u kojem je Borzan, smanjenje takozvanog planiranog kvarenja i povećanje broja popravaka dovelo bi do ušteda za potrošače u iznosu šest milijardi eura godišnje.

– Ono što ja tražim nisu velike izmjene. Potrebno je samo u postojećim direktivama dodati do kada rezervni dijelovi obavezno moraju biti dostupni na tržištu i naznačiti da njihova cijena u odnosu na cijenu cijelog proizvoda mora biti razumna. Prva prilika za to je revizija Direktive o garancijama koja bi trebalo početi kroz nekoliko mjeseci. Cijeli paket kružne ekonomije je velika prilika za pozitivne ekološke, socijalne i ekonomske promjene, ocijenila je Borzan.

Tvrdi da ni danas situacija nije puno bolja.

– Holandska agencija za zaštitu potrošača je dokazala da čak 84 odsto mobilnih telefona s Androidom ne radi sa zadnjim softverom. Dokazano je i kako se sve češće počinju sastavljati tako da ih lijepe, te ih je u slučaju popravke izuzetno teško rastaviti bez da se dodatno oštete, kazala je Borzan.

Uz to, kako je dodala, dizajn je postao potpuno iracionalan.

– Pre se baterija na mobilnom mogla zamijeniti za trideset sekundi, danas se ona ukopa duboko iza matične ploče, kako bi u slučaju jednostavnog kvara baterije, korisnik bio prisiljen da kupi novi uređaj, ili pak dodatno oštetiti stari, navode se u saopštenju.

– Problem se ne odnosi samo na mobilne telefone. Ranije je bilo lako popraviti vrata frižidera, ležaj veš mašine ili obični mikser. Danas rezervnih dijelova uopšte nema na tržištu ili su im cijene nerealno visoke da bi popravka bila isplativa”, kaže Borzan.

Dodaje i da ”nacrti uređaja uopšte nisu dostupni”. Na primjer, kako objašnjava Borzan, ”neki brendovi mobilnih telefona imaju jako malo modela, i popravak bi bio vrlo jednostavno organizovati da proizvođač želi ustupiti priručnike za popravak”.

Ističu da ni cijena proizvoda nije velika garancija a spomenuta holandska agencija izračunala je kako porast cijene veš mašine od 100 eura povećava njen rok upotrebe za tek godinu dana.

“Kada razgovaramo s proizvođačima, oni se redovno pravdaju da potrošači žele noviji model i dizajn. Možda to vrijedi za novi model cipela, ali da neko želi da se riješi mašine za veš samo zato jer je izašao novi model mi je uistinu teško da povjerujem. Istraživanje Eurobarometra je potvrdilo da 77 odsto građana preferira popravku od nove kupovine”, ističe Borzan.

Izvor: Economy

Check Also

Popović novi stečajni upravnik Solane

Novi stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju je Miloš Popović, saznaju “Vijesti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.