Blumberg: Lira pada, strani investitori bježe iz Turske

Turska lira suočava se sa najvećim godišnjim padom od 2008. i približava se novom rekordnom minimumu u odnosu na dolar, u vrijeme kada strane investicije uveliko bježe iz Turske, piše američka agencija „Blumberg“.

Inostrani investitori su iz Turske ove godine povukli sredstva vrijedna 7,6 milijardi dolara, uključujući 1,4 milijarde u novembru, mjesecu u kom je partija predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana JDP uspjela da osvoji većinu glasova na parlamentarnim izborima.

Prvobitna tržišna reakcija na rezultate izbora bila je pozitivna ali je, nakon eskalacije tenzija između Ankare i Moskve zbog ruskog vojnog aviona kog je Turska oborila u Siriji, povjerenje investitora uzdrmano.

Rusija je na obaranje njenog aviona odgovorila mjerama koje udaraju tursku privredu tamo gdje je najviše boli, u turističku industriju i izvoz u Rusiju, navodi „Blumberg“.

Veliki spoljni dug čini Tursku osjetljivom na promjenu raspoloženja investitora, pogotovo u svjetlu očekivanja da će SAD podići kamatne stope, što utiče na kurs lire i na turske državne obveznice, navodi ekonomista londonske kompanije Kepital ekonomiks, Vilijam Džekson.

Strateg kompanije SEB iz Stokholma, Per Hamarlund, predviđa da će lira nastaviti da pada, a da će samo u decembru oslabiti 3,7 odsto u odnosu na dolar, na tri lire za dolar.

Džekson vjeruje da će lira do kraja 2016. pasti čak 11 odsto, pa će se za dolar dobijati 3,25 lira.

Turska lira je u septembru oslabila na rekordni minimum od 3,0752 lire za dolar, a potom je do 20. novembra ojačala osam odsto. Zbog prošlonedjeljnog naglog slabljenja, međutim, njen pad od početka godine iznosi blizu 20 odsto.

Capital.ba

Check Also

Javni dug Srbije premašio 27 milijardi eura

U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde eura (oko 53 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *