Dragan Bokan

EBRD ulaže deset miliona eura u Voli

Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD postala je manjinski dioničar u kompaniji Voli, pri čemu je obezbijedila deset miliona eura investicionog kapitala za izgradnju novog distributivnog centra i proširenje maloprodajne mreže tog trgovačkog lanca.

Šef kancelarije EBRD za Crnu Goru Giulio Moreno kazao je da će se deset miliona eura svježeg kapitala upotrijebiti za osnaživanje kompanije izgradnjom novog distributivnog centra u Podgorici.

“To će omogućiti razvoj lokalnih i regionalnih mreža dobavljača i pomoći kompanijama da prodaju svoje proizvode na domaćem tržištu. Ovaj projekat je važan za poljoprivredu u Crnoj Gori uopšte, jer će omogućiti lokalnim proizvođačima da imaju bolji pristup klijentu”, rekao je Moreno nakon potpisivanja ugovora o partnerstvu.

Ugovor o partnerstvu, koji su potpisali predstavnici EBRD-a sa vlasnikom i generalnim direktorom Volija, Draganom Bokanom, predstavlja prvo ulaganje EBRD-a u agrobiznis sektor u Crnoj Gori.

“Saradnja Volija i EBRD-a nije bila laka, a sve je počelo 2008. godine kada je Voli bio peti po veličini prodajni lanac u Crnoj Gori sa prodajom od 66 miliona eura i sa oko osam odsto udjela na tržištu. Jasno je da je Voli sada lider na tržištu maloprodaje“, naveo je Moreno.

On je kazao da je Voli nastavio da raste, ne samo po obimu posla, prihoda i broja zaposlenih, već i pobošljanju nivoa usluga i korporativnog i finansijskog upravljanja.

“EBRD je takođe obezbijedio nekoliko konsultanata za različite segmente poslovanja”, dodao je Moreno.

Vlasnik i generalni direktor Volija Dragan Bokan kazao je da će 20 godina od osnivanja te kompanije obilježiti partnerstvo kakvo je prvi put realizovano u Crnoj Gori.

“U okrviru našeg novog investicionog projekta EBRD će omogućiti Voliju investicioni kapital za ulaganje u jačanje lanca snabijevanja, distribucije i maloprodaje, kroz izgradnju novog distributivnog centra od skoro 14 hiljada metara kvadratnih, kao i proširenje svoje maloprodajne mreže”, precizirao je Bokan.

On je kazao da gradnjom centra očekuju jačanje spone između proizvođača i trgovaca, obezbijeđenje plasmana, tržištu će ponuditi kvalitetan i standardizovan domaći proizvod, smanjiti uvoznu stopu poljoprivrednih proizvoda za koju je priroda pružila sve uslove i mogućnosti uzgoja.

“Kada smo počeli saradnju sa EBRD-om još 2008. godine cilj nam nije bio samo kreditni aranžman, već da složene i zahtjevne procedure pokušamo da implementiramo u našem poslovanju. Ovaj pristup se pokazao kao ispravan”, ocijenio je Bokan.

Prema njegovim riječima, pored velikog značaja za poljoprivredni sektor Crne Gore, partnerstvo pokazuje da crnogorski privrednik ima znanje, viziju i kvalitet koji je prepoznala i priznala institucija visokog renomea.

“To je ujedno i potvrda da smo ovih 20 godina bili na pravom putu, gradeći svoj uspjeh na zdravim osnovama i na način kako se to radi u zemljama daleko razvijenijih ekonomija”, rekao je Bokan.

Regionalni šef agrobiznisa za jugoistočnu Evropu u EBRD-u Miljan Ždrale kazao je da je to partnerstvo kruna dugogodišnjeg odnosa i rada sa kompanijom Voli i početak njihove dugogodišnje saradnje.

“Ova investicija je važna za razvoj prvog modernog logističkog centra koji će imati multiplikativne efekte na cijeli sektor poljoprivrede, a važna je i spremnost i zrelost menadžment tima na novi nivo korporativnog upravljanja koji će podržati dalji razvoj Volija”, ocijenio je Ždrale.

On je kazao da je kompanija čak i u najtežnim godinama ekonomske krize ostvarivala rezultate što je njima u banci dalo komfort da uđu u podizanje kompanije Voli na jedan novi nivo.

“Ovo je prva investicija u kapital u jednu kompaniju u Crnoj Gori u sektoru agrobiznisa, što govori samo za sebe”, rekao je Ždrale.

Kompanija Voli je osnovana 1995. godine i vodeći je trgovački lanac u Crnoj Gori i višegodišnji klijent EBRD-a i u prošloj fiskalnoj godini je ostvario prodaju od 181 milion eura, bez poreza na dodatu vrijednost PDV.

CdM

Check Also

NLB Banka zapošljava na više pozicija u različitim sektorima

NLB Banka zapošljava Trenutno je otvoreno više pozicija u različitim sektorima

Leave a Reply

Your email address will not be published.