Kraljičina plaža

Kraljičina plaža: Pozitivna Crna Gora tas na vagi

Vlada je nedavno poslala Skupštini ankes ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža u Budvi. Tim aneksom kompaniji Adriatik propertis odobreno je produžavanje zakupa sa 30 na 42 godine, kao i smanjenje zagarantovane rente za hotel sa 500 na 350 hiljada eura.

Vlada taj prijedlog pravda visokim kvalitetom dosadašnjih investicionih ulaganja grčkog partnera. Sa druge strane koalicioni partner u vlasti, SDP već najavljuje da neće podržati aneks ugovora. Tas na vagi bi mogla da bude Pozitivna Crna Gora.

Hotel Kraljičina plaža u Budvi prema Vladinom predlogu Skupštini trebalo bi da bude pod zakupom Adriatic Propertiesa umjesto 30, 42 godine, a zakup bi trebalo da košta umjesto 500, 350 000 eura. To je prema riječima generalnog sekretara Ministarstva turizma Predraga Jelušića fer i korektan odnos države prema investitoru, koji je ispunio sve obaveze, te uložiov više novca od prvobitnog plana.

„Koji je poštujući ugovor o zakupu hotela Sveti Stefan uložio gotovo tri puta više sredstava u rekonstrukciju tog hotela, nego što je bilo predviđeno ugovorom. Drugo investitoru koji je stvarao uzimajući u obzir sve one probleme koje je imao i koje javnost već upoznata oko rekonstrukcije hotela Sveti Stefan, ipak uspio da završi taj projekat na kvalitetan način deponovo i grad hotel Sveti Stefan i Crnu Goru pozicionira visoko na turističkoj mapi ne samo Evrope, nego i svijeta“, kazao je Jelušić.

Prema detaljima ugovora prihvata se i prijedlog za sticanje prava vlasništva na najviše 66 apartmana i 90 godina zakupa zemljišta ispod apartmana kaže Jelušić. Dodaje da je Vlada prihvatanjem prijedloga partnera, imala u vidu izuzetno visok kvalitet investicionih ulaganja u građevinske objekte i opremu hotela Sveti Stefan i Miločer, a prave investitore potrebno je sačuvati. Adriatik Propertis uložio je značajan novac od 2007.

“Vrlo važna činjenica da je od 2007. od kako teče ugovor o zakupu Svetog Stefana do danas oko 40.000.000 eura“, precizirao je Jelušić.

Koalicioni partner u Vladi SDP već najavljuje da neće podržati aneks ugovor. “Našom pravnom analizom utvrdili smo da se suštinski apsolutno ova verzija u pogledu najvažnjijih odrebi ugovora ne razlikuje u odnosu na prethodne odredbe koje su bile u prethodnom prijedlogu odluke u Aneksu ugovora. To upućuje na činjenicu da su i ove odredbe u aneksu ugovora nezakonite“, poručila je Draginja Vuksanović iz SDP-a.

Tas na vagi što se tiče podrške u Skupštini mogla bi biti Pozitivna Crna Gora. Od njih za sada TVCG nije uspjela da dobije odgovor. Ako podrške krajem godine ne bude, doći će do arbitraže što će, da košta i da naruši investicioni imidž Crne Gore.

„To je jedna od opcija ili prihvatanje aneksa ugovora ili moguća arbitraža koja ne bi bila dobra ni za Crnu Goru, kao turističku ni kao do sada prepoznatu kao vrlo poželjnu investicionu destinaciju“, naveo je Jelušić.

„Taj predstavnik Vlade koji je iašo da pregovara sa ovim investitorima trebao je o tome ranije da razmišlja. Tako da će on snositi odgovornost u skladu sa onim što budu nadležn i organi preduzimali u tom dijelu“, zaključila je Vuksanović.

Vlada istovremeno poslanicima poslala i ugovor o zakupu ostrva Lastavica i tvrđave Mamula. Za to ostvro zainteresovan je Orascom koji već gradi na Luštici. Teško je kažu u Ministarstvu turizma za taj lokalitet bilo naći bilo kojeg, a ne ovako kredibilnog investitora.

Izvor: RTCG

Check Also

Da li će nekretninski balon pući?

Da li je tržište stambenih nekretnina izašlo iz pandemije kao pobjednik? Da li je rast …

One comment

  1. Plaža je fantastična i stvarno bih je preporučio ali ovaj video što je postavio Jovo Ilukić iz novog sada na youtube, koji je trenutni gost u tom kompleksu, nimalo nije dobra reklama te molim nadležne da urgiraju da se ovaj video snimak obriše https://www.youtube.com/watch?v=Dno3Wm9GwVA jer ovo predstavlja antireklamu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *