Poskupljuje struja ali još se ne zna koliko

Dodajte komentar

Odbor Regulatome agencije za energetiku (RAE) u ponedjeljak će, prema informacijama “Vijesti” objaviti odluke o odobrenom prihodu energetskim kompanijama, na osnovu kojih će biti formirana cijena struje za narednu godinu. Iz RAE nijesu mogli da kažu koliko će struja poskupiti.“Cijene zavise od ovih odluka i puno drugih energetskih veličina, pa se i cijene određuju naknadno. Do 16. decembra svi energetski subjekti i Elektroprivreda kao snabdjevač, izaći će sa svojim tablicama, koje će prethodno biti u RAE na verifikaciju”, reldi su “Vijestima” iz RAE.

Prema ranijim nezvaničnim procjenama, struja za domaćinstva bi 1. januara mogla da poskupi od jedan do tri odsto. Struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem poskupila je 0,94 odsto u avgustu prošle godine, pa kilovatsat košta 10,08 centi sa PDV-om. Kod ostalih potrošača uglavnom su blago smanjene tarife. Cijene za domaćinstva su povećavane tri godine uzastopno.

Odbor RAE je u četvrtak i petak održao usmenu raspravu o zahtjevima energetskih preduzeća za utvrđivanje regulatomog prihoda, naknada i cijena. Regulatoru su zahtjeve za drugi regulatomi period, koji počinje 1. januara a završava 31. decembra naredne godine, dostavili EPCG kao operater distributivnog sistema i javni snabdjevač i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES). Crnogorski operater tržišta električne energije (COTEE) je dostavio zahtjev za utvrđivanje naknade za rad za narednu godinu.

Iz EPCG su za narednu godinu predložili .regulatomi prihod operatera distributivne mreže od 96,16 miliona eura. Za javnog snabdjevača predložen je regulatorni prihod od skoro 10,3 miliona eura. CGES od RAE za narednu godinu zahtijeva regulatomo dozvoljeni prihod od 30,92 miliona eura, a COTEE 784,52 hiljade eura.

Nakon prve faze postupka, koja je obuhvatila analizu zahtijevanih troškova, u RAE su urađeni izvještaji o analizi dokumenata po zahtjevima energetskih subjekata, sa predlogom regulatomo dozvoljenog prihoda (značajno manjim od traženog) na koji su energetske kompanije dostavljale primjedbe od kojih je dio prihvaćen. Prihvaćeno je, između ostalog, da u dozvoljeni prihod EPCG kao snabdjevača uđu troškovi reklame i propagande od 92,8 hiljada eura. Promijenjena je stopa povrata sa

6,15 odsto na 6,28 odsto, što utiče na povećanje povrata za 19.999,02 eura, pa je RAE predložila regulatomi prihod od 5.617.416 eura.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *