CRBC želi još projekata osim auto-puta

Dodajte komentar

Kompanija CRBC zainteresovana je za realizaciju još nekoliko projekata u Crnoj Gori poput razvoja Luke Bar, izgradnje mosta Verige i industrijskog parka i zaobilaznice oko Budve, saopšteno je u Sudžou na sastanku predstavnika te kompanije i potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem prof.dr Vujice Lazovića i ministrara saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića i turizma i održivog razvoja Branimira Gvozdenovića.Lazović, Brajović i Gvozdenović sastali su se tokom samita NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sudžou u Kini sa predstavnicima kompanije CRBC sa kojom je Vlada Crne Gore zaključila komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji prve dionice autoputa Bar-Boljare.

“Crnogorska delegacija, pored pomenutih projekata, kao potencijalne oblasti za saradnju istakla turizam i komunalnu infrastrukturu, kao i izgradnju druge dionice autoputa”, saopšteno je iz Vlade.

Predsjednik kompanije CRBC Ven Gang zahvalio se Vladi Crne Gore, posebno Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, na podršci i pomoći u cilju realizacije ovog veoma zahtjevnog projekta.

Lazović je napomenuo da je riječ o najznačajnijem projektu u istoriji Crne Gore i da su svi kapaciteti crnogorske administracije usmjereni u cilju podrške i napretku ovog projekta.

Nakon razmjene stavova o trenutnom statusu realizacije projekta autoputa Bar-Boljare, sagovornici su se saglasili da će realizacija projekta, ako bude u skladu sa utvrđenim rokovima i dinamikom, biti osnova za nastavak saradnje i na drugim projektima.

Lazović i Gvozdenović razgovarali su sa predstavnicima kineske kompanije Huawei – jedne od vodećih kineskih kompanija u oblasti visokih tehnologija.

Generalni direktor kompanije Huawei za region Balkana Vei Venjuan i direktor za Crnu Goru u Bosnu i Hercegovinu Cui Fenghua istakli su značaj saradnje sa Crnom Gorom i predstavili planove za unapređenje saradnje u narednom periodu.

Lazović je naglasio zainteresovanost Crne Gore za strateško partnerstvo sa kompanijom Huawei i dodao da postoji prostor za saradnju u više projekata, a naročito u projektima koji su proizvodno orjentisani i realizuju se u partnerstvu sa Vladom.

Istaknuto je da postoje značajni projekti u oblasti informacione tehnologe koji mogu biti veoma interesantni za unapređenje u narednom periodu.

Predstavnici kompanije Huawei su predstavili donaciju za stipendiranje deset crnogorskih studenata, na čemu se Lazović zahvalio i istakao to kao dobar način za početak kvalitenije saradnje.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem razgovarao je u Sudžou i sa čelnicima kineske kompanije Nictech koja proizvodi mobilne skenere za graničnu kontrolu. Na sastanku sa potpredsjednikom Nictecha Miaom Ćitijanom i generalnim direktorom Ćijuanom Fuom dogovoreno je da ta kompanija organizuje u Upravi carina Crne Gore obuku zaposlenih za korišćenje doniranih skenera kao i da predloži model unapređenja postojećeg kontrolnog sistema tako što bi kontrola bila centralizovana.

Novi sistem podrazumijevao bi istovremenu dvostruku kontrolu – na granici i u glavnom kontrolnom centru.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *