Nafta ide na 25 dolara ako se ne spriječi cjenovni

Dodajte komentar

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) ne može dozvoliti rat oko cijene nafte i moraće uskoro da preduzme akcije za stabilizovanje naftnog tržišta. To je izjavio venecuelanski ministar za naftu, Eulohio del Pino.

“OPEK će morati da uskoro učini nešto. Nismo saglasni sa stavom po kome će tržište na izvjestan način određivati cijenu sirove nafte. Nismo saglasni sa stavom Saudijske Arabije”, rekao je Del Pino na marginama samita Forum zemalja izvoznica nafte (GECF) u Teheranu, a prenosi Rojters.

“Iran najavljuje da će odmah po ukidanju sankcija povećati sopstvenu proizvodnju nafte i mi moramo učiniti nešto. Mi (OPEK) ne možemo dozvoliti ulazak u cjenovni rat. Potrebno je da stabilizujemo tržište”, ocijenio je ministar.

Na pitanje koliko će cijene nafte pasti u 2016. godini ako OPEK ne promijeni politiku, Del Pino je rekao: “Na oko 25 dolara”.

Takođe je dodao da Rusija neće prisustvovati neformalnom sastanku OPEK-a koji se održava 3. decembra.

Prema njegovim riječima, niske cijene nafte će se negativno odraziti na buduće investicije u tom sektoru, što bi moglo da dovede do neispunjenja budućeg rasta tražnje za naftom i do kasnijeg skoka cijena.

“Mi ne želimo ciklus niskih i visokih cijena, to nije dobro ni za proizvođače ni za potrošače. Moramo poslati tržištu signal o stabilizaciji, a to trenutno nije nešto što činimo”, poručio je Del Pino.

Izvor: Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *