Napadi na ID preokrenuli tržište nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte su u trgovanju na azijskom tržištu porasle, nakon što je Evropa odgovorila na napade Islamske države u Parizu, a zalihe nafte u SAD ponovo porasle.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u decembru poskupela je 19 centi na 40,94 dolara za barel, dok je za 40 centi poskupjela sirova nafta tipa “brent” na 44,54 dolara, takođe za decembarske isporuke, navode analitičari.

“Napadi protiv ID mogli bi da podignu geopolitičke tenzije na naftom bogatom Bliskom istoku, a to bi dovelo do poskupljenja nafte”, rekao je analitičar konsultantske kuće EY za Aziju i Pacifik Sanjev Gupta, a prenijela agencija Frans pres.

Francuski predsjednik Fransoa Oland najavio je juče formiranje široke koalicije protiv IS, uz učešće Vašingtona i Moskve.

Visoke zalihe nafte na globalnom nivou i strahovanja od usporavanja evropske privrede održavaju cijene nafte na niskom nivou, navodi Gupta.

Ministarstvo energetike SAD saopštilo je da su zalihe nafte u toj zemlji u nedjelji zaključno sa 13. novembrom porasle za 300.000 barela na 487,3 miliona barela, u odnosu na očekivanja analitičara da će porasti za dva miliona barela.

Izvor: B92, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *