Monstat: U oktobru niža inflacija

Dodajte komentar

Mjesečna inflacija u oktobru, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), bila je 0,8 odsto niža nego u septembru, pokazali su podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su potrošačke cijene u oktobru u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bile u prosjeku više 1,9 odsto. 

“Stopa rasta potrošačkih cijena u periodu od januara do oktobra u odnosu na uporedni period iznosila je 1,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je kod hotela i restorana 4,4 odsto, hrane i bezalkoholnih pića jedan odsto, ostalih proizvoda i usluga 0,5 odsto, prevoza 0,3 odsto.

Rast je cijena zabilježen kod odjeće i obuće pet odsto, alkoholnih pića i duvana 0,2 odsto, pokućstva i rutinskog održavanja stana, komunikacije i rekreacije i u kulture 0,1 odsto.

Cijene u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, zdravlje i obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u oktobru zabilježene su u grupama hoteli i restorani, odjeća i obuća, alkoholna pića i duvan. hrana i bezalkoholna pića, zdravlje, rekreacija i kultura, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, pokućstvo i rutinsko održavanje stana.

Negativne godišnje stope zabilježene u grupama prevoz i ostali proizvodi i usluge.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *