SAD sravnila naftna postrojenja ID

Dodajte komentar

Cijene nafte su u trgovanju na azijskom tržištu bile u blagom usponu, ali je njihov rast ograničila opreznost investitora zbog američkih zalihama sirove nafte.

Investitori iščekuju podatke o američkim zalihama za koje se očekuje da će dodatno naglasiti globalnu zasićenost ponude.

Cijene su juče bile pogurane naviše nakon što je koalicija pod vođstvom SAD izvela vazdušne napade na naftna postrojenja pod kontrolom Islamske države zbog terorističkih napada u Parizu, ali analitičari smatraju da je uticaj geopolitičkih napetosti na tržište nafte ograničen, prenosi agencija Frans pres.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u decembru poskupjela je šest centi na 41,80 dolara za barel, dok je za 11 centi poskupjela sirova nafta tipa “brent” na 44,67 dolara, takođe za decembarske isporuke.

Investitori su oprezni uoči izvještaja Ministarstva energetike SAD o zalihama nafte u toj zemlji u nedjelji zaključno sa 13 novembrom. Analitičari vjeruju da su zalihe ponovo porasle, što bi ukazalo na slabljenje tražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Geopolitičke tenzije izazvane pojačanom vojnom akcijom protiv IS nakon terorističkih napada u Parizu po svoj prilici neće značajnije uticati na cijene nafte, navodi istraživačka kuća BMI. Francuski borbeni avioni su prije dva dana izveli dosad najobimniji napad na mete IS u Siriji.

B92oil

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *