Traži nalaz kontrole primjene zakona o “švajcarcu”

Imam informaciju da je Centralna banka završila kontrolu Hipo Alpe Adrija banke u dijelu primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, izjavio je juče predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović.Odbor je pismom zatražio od Centralne banke da ne čeka zadnji termin, odnosno 6. decembar, da bi informisala parlament o nadzoru nad primjenom ovog zakona.

– Rezultat nam je potreban da bi u narednom periodu mogli probleme da rješavamo u hodu. Da ne dođemo u situaciju da nečinjenjem ili odlaganjem ove obaveze moramo da mijenjamo propise. To bi moglo da se riješi uvidom u ono što je Centralna banka našla i stavom koji će zauzeti parlament u vezi sa primjenom ovog zakona kazao je Damjanović.

Pobjeda

Check Also

Predlog rebalansa budžeta pokazao da Vlada nije spremna na radikalne rezove

Predlog rebalansa budžeta je pokazao da Vlada nije spremna na radikalne rezove i da teret …

One comment

  1. Vrijeme je da Parlament izdrzi pritisak nesposobnih bankara i losih diplomata i sprovede zakon u djelo, obuhvatajuci sve klijente na koje se zakon odnosi. CB CB je u ranijoj menadzerskoj postavi imala svoju Prvu banku i njihovo kasno postupanje na osnovu kojeg su poslije gradjeni spomenici sostvenoj sujeti, dok su poreski obveznici spasavali sistemsklu stabilnost. Ovi sadasnji imaju Hypo banku (za nadati se je da nema neke druge vece i znacajnije banke da je u osjetljivoj poziciji neupravljanja rizicima kako treba) i dokazuju kao i svugdje u svijetu ovih dana koliko su institucije koje su samo formalno nezavisne, u stvari birokratski reprezenti losih politicara zadriglih u privilegijama i statusu toboznjih strucnjaka.
    Grupa gradjana pogodjena ovim problemom nema jacinu velikog broja biraca (sto ih jaca u Hrvatskoj, Srbiji, Poljskoj) pa samim tim nema ni posvecenost CB CG da se rijesi problem i to do kraja i bez tumacenja koja nisu nista drugo osim institucionalni kukavicluk i dokazivanje velikog straha od diplomatskog kora uljuljkanog lokalnim kabadahisanjiem po kafanama i ostalim mjestima sakupljanja.
    Banka je prepoznala 13 miliona gubitka u svojim knjigama na 30/09/2015 a sigurno kada obuhvati ukupne klijente, stize i do 20 miliona. To je cijena koja je vec prepoznata/ treba da se prepozna i sad je posao CB CG jednostavan – provjeriti, ponistiti stetne predloge anex-a (obracanje gradjana 12/11/2015) i naci nacin da se primijeni zakon na sve klijente kao sto je stipulirano zakonom – sagledavati efekat konsolidacije na nivou Austrije jer je to zadatak i po FSAP projektu odnosno pravilima BIS procjene adekvatnosti bankarskih regulativa na CG trzistu. Ovo su situaqcije kada se donose stvarne mjere zastite stabilnosti banakrskog sisitema malih ekonomija. Prouciti iskustva Novog Zelanda i vidjeti sta znaci biti stamen u stavu prema bankarskim grupacijama koje su u svim pokazateljima vece od drzave, ali nisu jace osim ako im se kao sto to mi nazalost radimo dozvoli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *