7 znakova da ste problematičan radnik

Uspjeh na poslu ne zavisi samo od vaših radnih sposobnosti. Veliku ulogu imaju i odnosi s kolegama i pogotovo kako vas šef doživljava.

Možete biti briljantni u obavljanju radnih zadataka, ali ukoliko niko ne želi da radi s vama, vaš će profesionalni život biti sve teži i teži.

Pogledajte ove znakove i ukoliko se prepoznate u njima, vrijeme je za zaokret.

1. Gledate na rukovodioce kao na protivnike. Smatrate li one koji su dobri sa šefovima poltronima, a na odnos radnik/poslodavac gledate kao na “mi protiv njih” neće biti dobro. Niko ne želi da radi s nekim koga smatra protivnikom, a još manjeda  ga plaća.

2. Jednom mjesečno kažete “to nije moj posao”. Postoje situacije kada možete reći da niste najbolja osoba za neki zadatak, pogotovo ako ste zatrpani poslom za koji je i vaš šef saglasan da imaju prioritet. Ali ako redovno odbijate zadatke, svi će vas doživljavati teškim saradnikom.

3. Šefove predloge smatrate “sugestijama”. Ponekad oni to i jesu, ali puno češće šefovi očekuju da i uradite što su vam rekli. Ukoliko ih prečesto ignorišete, počeće ispitivanje koje neće biti ugodno.

4. Teško vam je da pronađete starog šefa koji bi vam dao preporuku. Ako vam se bivši šef ne javlja na telefon, vjerovatno ima razloga za to.

5. Tražite razloge kako nešto ne obaviti. Ako vam je omiljena uzrečica “nema šanse da se ovo uradi” to će biti jako frustirajuće za ljude s kojima radite. Ne ubijajte entuzijazam drugima oko sebe.

6. Stalno ste negativni. Povremene frustracije su normalne, ali ako se svaki dan žalite na posao i kompaniju u kojoj radite, radije krenite u nove radne izazove.

7. Ni jedan šef vam nije drag. Puno je razloga za to. Nemogućnost da budete zadovoljni na poslu, nerealna očekivanja, problem s autoritetima…

Kako bilo, suočite se s tim problemima i pokušajte izvući najbolje što se može.

B92

Check Also

„Ludi“ finansijski paket koji uključuje Epl i Adidas: Mesi karijeru nastavlja u SAD

Mesi je nakon napuštanja PSG imao tri opcije za nastavak karijere, a na kraju se …

Leave a Reply

Your email address will not be published.