Na Balkanu “na crno” radi oko milion radnika

Poznato je da se u većini zemalja Balkana na tržištu rada nalazi veliki broj radnika koji, kako se to popularno kaže, rade “na crno” ili bez ikakvog ugovora o radu kojim bi pravno regulisali svoj radni odnos.

Novinari Anadolu Agency (AA) su istražili tržište rada na Balkanu kako bi prikupili podatke o broju radnika “na crno”. Prema zvaničnih podacima i procjenama, u zemljama Balkana “na crno” radi oko milion radnika.
Prema njihovim podacima u svim zemljama regiona oko četvrtina zaposlenih nema ugovor o radu. U Bosni i Hercegovini oko 150.000-200.000 ljudi radi “na crno” i taj broj je u stalnom porastu, sa 20 na 23 posto. Takođe, podaci Saveza sindikata govore da u BiH više od 250.000 radnika radi “na crno”.

Ukoliko inspekcija utvrdi da radnik u BiH radi bez ugovora o radu, propisana je zakonska kazna iznosi od 1.000 do 7.500 eura.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, krajem 2014. godine u toj zemlji “na crno” je radilo 600.000 ljudi, ili oko 24 posto zaposlenih. Kazne za poslodavce kod kojih rade neprijavljeni radnici su do 16.500 eura. Najviše ih je među građevincima, trgovcima, u turizmu i ugostiteljstvu, auto-transportu, agencijama za osiguranje, kladionicama i kockarnicama, ali i među zanatlijama.

U Hrvatskoj oko osam posto zaposlenih prima dio ili cijelu mjesečnu platu “na ruke”, što je oko 90.000 radnika, pokazali su podaci Poreske uprave za 2014. godinu.

U Crnoj Gori još uvijek nema zvaničnih podataka o stopi rada “na crno”, ali ankete Saveza sindikata pokazuju da je gotovo 35.000-40.000 zaposlenih koji rade bez ugovora, primaju dio ili cijeli dohodak na ruke, nemaju plaćeno socijalno osiguranje i ne uplaćuje im se radni staž. Vlada Crne Gore, pozivajući se na rezultate analize koju je uradio Ekonomski fakultet, ustanovila je da 14 posto radnika u Crnoj Gori radi na crno.

Biznis.ba

Check Also

Bitcoin preko 40.000 dolara

Nakon prekjučerašnjeg blagog pada vrijednosti, tržište kriptovaluta je jutros u zelenom i bilježi blagi rast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *