Makedonci odustali od duvanskog

Dodajte komentar

Do danas, kada ističe rok za dostavljanje zahtjeva za otkup tenderske dokumentacije, predviđene tenderom za privatizaciju, odnosno dokapitalizacdiju Novog duvanekog kombinata, pristigla su tri zahtjeva, od kojih je jedan povučen, saznaje „Dan”.Rok za otkup tenderske dokuhmentacije je do 13. novembra, a rok za dostavljanje ponuda je do 16. ovog mjeseca.

Zahtjeve za otkup tenderske dokumentacije, prema nezvaničnim saznanjima, Tenderskoj komisiji su dostavile poljska i arapska kompanija, dok je konzorcijum kojeg čine makedonska firma Maliop Tobacco Trade i makedonskopoljsko-slovački konzorcijum Tenneh s.r.o. povukao svoj zahtjev. U obrazloženju odustanka od privatizacije NDKP-a, oni su, kako saznaje „Dan” obavijestili Vladu da ne mogu da poštuju rok od godinu za izgradnju nove fabrike, ističući da je taj vremenski period prekratak za gradnju fabrike.

Takođe, prema nezvaničnim saznanjima, postoji mogućnost da i firma iz Grčke danas dostavi zahtjev za otkup tenderske dokumentacije.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović kazao je „Danu” da će nakon isteka roka za otkup dokumentacije dati informaciju.

Makedonsko-poljskoslovački konzorcijum je dvaput dostavljao Vladi pismo namjera da su zainteresovani za privatizaciju NDKP-a i to prvi put dok su još trajali pregovori sa mojkovačkim Montenegro duvan komercom, koji je odustao, a taj tender proglašen neuspješnim. Konzorcijum je, kako je navedeno u pismu namjera, bio zainteresovan da gradi novu proizvodnu halu, na mjestu koje je za to opredijeljeno, odnosno na placu na Tuškom putu, koji predstavlja ulog Glavnog grada.

Na šestom po redu tenderu za privatizaciju NDKP-a prodaje se 7,6 miliona akcija, odnosno 100 odsto akcijskog kapitala, od čega je 69,92 odsto u vlasništvu Vlade, a 30,08 odsto pripada Glavnom gradu, uz obavezu kupca da predloži i realizuje obavezni investicioni program za izgradnju fabrike i organizaciju proizvodnje na novoj predviđenoj lokaciji u Podgorici ili na drugoj lokaciji uz saglasnost prodavca. Kupac je obavezan da na toj lokaciji organizuje proizvodnju u periodu od 12 do 15 mjeseci od zaključenja transakcije. Do izgradnje fabrike kupac je obavezan da proizvodnju organizuje na postojećoj lokaciji. Tenderom je predviđena i dokapitalizacija kompanije bez kupovine akcija, u visini obaveznog investicionog programa za izgradnju fabrike, uz obavezu inveetitora da predloži i realizuje obavezni investicioni program za izgradnju fabrike i organizaciju proizvodnje na novoj predviđenoj lokaciji ili na drugoj uz saglasnost prodavca.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *