Budžet za narednu godinu dvije milijarde

Državna kasa naredne godine biće “teška” dvije milijarde eura od čega su izvorni prihodi projektovani na 1,42 milijarde, dok će ostatak od 667,14 miliona država obezbi jediti pozajmicama i kreditima, predviđeno je Nacrtom zakona o budžetu za 2016. u koji „Vijesti” imaju uvid.Predlog najvažnijeg ekonomskog akta za narednu godinu Vlada bi trebalo da utvrdi sjutra, jer joj 15. novembra ističe zakonski rok kada ga mora poslati u skupštinsku proceduru.

Ukupni ovogodišnji primici su 2,095 milijardi, od čega su izvorni prihodi 1,428 milijardi, dok pozajmice i kreditiranje čine 667 miliona.

Budžetski deficit je projektovan na 276 miliona eura (7,2 odsto BDP-a) i veći je od ovogodišnjeg za 40,9 miliona. Planirano je da se za kapitalni budžet izdvoji 334,9 miliona, što je 50 miliona više zbog izgradnje autoputa.

„Smanjenje deficita javnih finansija kroz mehanizme racionalizacije potrošnje i povećanja budžetskih prihoda biće u fokusu fiskalne politike i u narednom periodu. Uz to, održivi javni dug je prioritet uz uvažavanje potrebe finansiranja projekata koji osiguravaju ekonomski rast”, navodi se u obrazloženju nacrta.

Poređenje ovogodišnjeg budžet sa nacrtom za narednu godinu pokazuje da će biti povećani izdaci za bruto plate, penzije, socijalnu zaštitu, rashodi za materijale (struja, gorivo, administrativni materijal…), rashodi za usluge (službena putovanja, reprezentacija, konsultantske usluge,…).

“Rashodi budžeta (bez otplate duga) projektovani su u iznosu od 1,7 milijardi ili 44,1 odsto BDP-a. Biće veći za 139,6 miliona u odnosu na procjenu ovogodišnjih rashoda. Povećanje izdataka rezultat je povećanja izdvajanja za izgradnju autoputa, transfera za socijalnu zaštitu zbog usvajanja novih zakonskih rješenja, kapitalnih izdataka u tekućem budžetu koji se prije svega odnose na dodatna izdvajanja za oblast odbrane i unutrašnjih poslova, kao i planiranog povećanja na transferima institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru”, navodi se u obrazloženju.

(Više u današnjim Vijestima)

 

Check Also

Bitcoin preko 40.000 dolara

Nakon prekjučerašnjeg blagog pada vrijednosti, tržište kriptovaluta je jutros u zelenom i bilježi blagi rast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *